Filme româneşti la Muzeul „Casa Terorii” din Budapesta

sept. 7th, 2010 | By | Category: Eveniment

Vineri, 17 septembrie 2010, la Muzeul Casa Terorii (1062, Andrássy út 60, Budapesta), începe stagiunea de toamnă a „Film Klub”. Evenimentul este organizat de ICR Budapesta, în parteneriat cu Muzeul Casa Terorii”.

Sub genericul „România prin ochii românilor” perspectiva inedită a trecutului recent şi a societăţii româneşti în tranziţie pe care cinematografia românească o oferă, va fi discutată la o serie de proiecţii şi dezbateri cu participarea cineaştilor din România şi Ungaria.

Primul film este „A fost sau n-a fost?”, în regia lui Corneliu Porumboiu, producţie prezentă la diferite festivaluri internaţionale – Sarajevo, Helsinki, Telluride, Toronto, Karlovy Vary sau Copenhaga şi câştigătoare atât a celui mai important premiu pentru un regizor debutant la festivalul de la Cannes, “Camera d’Or” cât şi a premiului pentru distribuţie “Label Europa Cinemas”.

De la ora 16:30, după profilul pe care îl vor schita Dr.Schmidt Maria, directorul muzeului şi Dr. Brînduşa Armanca, directorul ICR Budapesta, publicul va fi invitat să vizioneze filmul regizorului român, o interesantă meditaţie cu privire la civism, veleitarism şi conştiinţă.

De la ora 18:30, regizorul Corneliu Porumboiu va participa la o masă rotundă alături de regizorul maghiar Török Ferenc şi de criticul de film Gelencsér Gábor. Cu acest prilej cineastul român va vorbi despre modul său personal de a privi lumea rezultată după căderea Cortinei de Fier.

Casa Terorii din Budapesta este unul dintre cele mai consistente muzee de istorie recentă din Europa, care valorifică expresiv similitudinea dintre teroarea comunistă şi cea fascistă, într-o locaţie care, stranie ironie a istoriei, a găzduit decenii la rând sediul Securităţii ungare, AVO.

Evenimentul va fi transmis şi on-line, pe pagina: www.terrorhaza.hu

Număr de vizualizări :1573


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro