„Cultura în perioada de austeritate”

sept. 16th, 2010 | By | Category: Eveniment

Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, a susţinut joi, 16 septembrie 2010, la sediul ministerului, o conferinţa de presă care s-a constituit ca un bilanţ al primelor opt luni de mandat. Ministrul Culturii a prezentat evaluarea activităţii sub titlul „Cultura în perioada de austeritate”, înfăţişând jurnaliştilor prezenţi, pe de o parte, situaţia cheltuielilor, a restructurărilor şi a reducerilor de personal şi, pe de altă parte, situaţia proiectelor legislative, a proiectelor de restaurare şi a investiţiilor. Redăm mai jos, chestiunile discutate de către Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, în conferinţa de presă:

În prezentare s-a subliniat că bugetul Ministerului pe 2010, după rectificarea din august, se ridică la 734 milioane lei, ceea ce reprezintă circa 0,14% din PIB. Pentru comparaţie, în Austria, bugetul pentru cultură se ridică la 1,17% din PIB, în Bulgaria este de 0,72% din PIB, iar în Ungaria de 0,53% din PIB. Kelemen Hunor a declarat că se va lupta ca în bugetul pe 2011, procentul alocat culturii să fie mai mare, arătând că anul viitor se vor acumula o serie de cheltuieli obligatorii, legate atât de finalizarea unor investiţii, cât şi de programarea unor evenimente de amploare – de exemplu, Festivalul Internaţional „George Enescu”.

În privinţa reducerilor de personal, la nivelul instituţiilor de cultură din subordinea MCPN, se va reduce personalul cu circa 12% până la sfârşitul anului. Reducerea se va face diferenţiat, în aşa fel încât să nu se afecteze personalul de specialitate.

Ministrul Culturii a punctat şi câteva dintre obiectivele majore finalizate în acest an sau care urmează să fie finalizate anul viitor: Muzeul Colecţiilor de Artă, Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Palatul „A. I. Cuza” de la Ruginoasa, Biblioteca Naţională, Palatul Culturii din Iaşi.

Ministrul a reiterat şi priorităţile legislative ale Ministerului: Codul Patrimoniului, modificarea Legii 8/1996 privind drepturile de autor, şi a Legii 120/2006, privind monumentele de for public, dar şi activitatea mai puţin spectaculoasă, dar nu mai puţin importantă, de elaborare a Normelor de structură pentru instituţiile culturale.

„Reforma administrării instituţiilor culturale trebuie să elibereze actul cultural de birocraţiile inutile, să-i crească impactul social, să aducă arta şi cultura mai aproape de oameni şi, nu în ultimul rând, să eficientizeze cheltuielile aferente actului cultural.” a spus ministrul Kelemen Hunor.

În continuarea conferinţei de presă, Vladimir Simon, coordonatorul Organismului Naţional de Coordonare pentru România, a prezentat obiectivele “Anului European al Voluntariatului”.

Anul European al Voluntariatului – 2011 – face parte din Anii tematici propuşi de Consiliul European, iar Ministerul Culturii şi Patrimoniului Cultural a fost desemnat drept autoritate responsabilă la nivel guvernamental pentru implementarea în România a acţiunilor organizate în cadrul Anului Voluntariatului.

Obiectivele Anului European al Voluntariatului sunt:

crearea unui mediu propice dezvoltării voluntariatului în toate statele membre şi înlăturarea     obstacolelor administrative şi juridice existente; ameliorarea activităţilor de voluntariat , cooperarea în cadrul societăţii civile şi între acestea şi alte sectoare ale domeniului social şi economic; recunoaşterea rolului activităţilor de voluntariat la nivelul Uniunii, în primul rând de către responsabilii; creşterea gradului de sensibilizare cu privire la valoarea şi importanţa voluntariatului în dezvoltarea armonioasă a comunităţilor şi coeziunii sociale.

Sloganul Anului European al Voluntariatului va fi: „Oferă-te voluntar! Schimbă ceva!”

Număr de vizualizări :1082


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro