Tabără pentru tinerii din regiunea transnistreană, în România

aug. 9th, 2010 | By | Category: Eveniment

În perioada 9-21 august 2010, 30 de elevi de la Liceul „Lucian Blaga“ din Tiraspol (Republica Moldova) vor participa la tabăra de cultură şi civilizaţie românească organizată de Institutul Cultural Român, prin Direcția Români din Afara Țării. Programul cuprinde vizite documentare în judeţele Iaşi, Suceava, Brașov și Constanța, cu opriri la obiective culturale și istorice.

În cele două săptămâni pe care le vor petrece în România, tinerii vor avea ocazia să participe la seri de proiecții de film românesc, precum și la ateliere de literatură, folclor, olărit și teatru. Pe 17 august 2010, participanții la tabără vor asista, la Teatrul de Vară din Năvodari, la reprezentația spectacolului de pantomimă “Contraste,” în intepretarea actorilor Dana Cavaleru și Richard Bovnoczki.

“În regiunea transnistreana, în 82 % dintre şcoli se predă în limba rusă, în 13,5 % în limba română, folosindu-se alfabetul chirilic, în 3,8 % în limba română, cu alfabetul latin, şi în 7 % în ucraineană. În anul 2004, câteva școli cu predare în limba română din regiunea transnistreană au fost închise de autoritățile separatiste de la Tiraspol timp de câteva luni, sub pretextul că aceste instituții de învățământ nu ar fi fost înregistrate de către administrația transnistreană. În acea perioadă, profesorii, elevii și părinții acestora au organizat ample acţiuni de protest și au fost reținuți sau arestați. Liceele românești din regiunea controlată de separatiștii pro-ruși au apelat la CEDO pentru dreptul copiilor și părinților de a alege limba de predare și de a învăța limba română în grafia latină.”, a scris biroul de presă al ICR.

Număr de vizualizări :1079


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro