„Spiritul pendulator – Eseurile de la Stuttgart” de Chivu Iulian

aug. 5th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Herlad, a apărut în colecţia „Logos”, volumul „Spiritul pendulator – Eseurile de la Stuttgart” de Chivu Iulian.

„În “Spiritul pendulator”, autorul adună, distribuindu-le pe trei capitole, eseuri şi articole de etnologie şi etnosofie în care îşi continuă preocupările şi observaţiile legate de constante ale etnologiei româneşti şi reorientări ale tinerilor etnologi români în spiritul cercetărilor occidentale, continuă preocupările din “Semioza şi deictica semnului” în câteva teme de la graniţa etnologiei lingvistice (cap. Verba dicendi), ca mai apoi (cap. Nefericirile gândului), în paisprezece eseuri, să se lanseze în tot atâtea probleme ale cugetării de largă respiraţie ideatică.

Metoda folosită de Iulian Chivu este analitică, critică şi acribică, atribute tipice ale filosofiei heideggerienecare, ca şi în cazul oricărei filosofii moderne a moralei, oferă răspunsuri concrete la veşnic actualele întrebări kantiene: „was soll ich tun?” (ce aş putea să fac? – privitor la aspectul etic), sau „was kann ich wissen? (ce pot şti cu adevărat? – aspectul gnoseologic).

Iulian Chivu trece prin această remarcabilă sinteză dincolo de limitele filosofiei/etnosofiei tradiţionale româneşti, pe care o îmbogăţeşte calitativ, propunându-ne noi dimensiuni gnoseologice într-o lucrare academică de rang european, pretenţioasă, ambiţioasă şi excelent alcătuită, un fel de piatră de hotar dacă vreţi – căreia i se cuvine cu siguranţă o traducere la fel de exactă, secondată de o apariţie în una dintre limbile de circulaţie universală.”, a scris despre carte Lucian Hetco.

Număr de vizualizări :1110


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro