spot_img

Şerban Foarţă:DE CE SUNT, OARE, SUPĂRAŢI PE NOI…

Scriitorul Şerban Foarţă a trimis redacţiei AgenţiadeCarte.ro un nou text la cestiunea zilei intitulat: DE CE SUNT, OARE, SUPĂRAŢI PE NOI…

DE CE SUNT, OARE, SUPĂRAŢI PE NOI

Întrebarea asta îi priveşte pe foştii, pe actualii şi, poate (însă sper să mă înşel!), şi pe viitorii noştri guvernanţi…

Răspunsul este, după mine, unul simplu: democraţiile implică, la anumite termene, alegeri.

Ceea ce face ca Puterea să depindă, că vrea sau nu, de un electorat.

Aceasta, nu doar într-un stat republican sau monarho-constituţional; dar şi în cazul unor regi şi împăraţi (electivi, iar nu ereditari), – ca, între alţii, „Napoléon le Petit” (ca să fac uz de-o cvasicalomnie aparţinându-i lui Victor Hugo), care devine, prin alegeri, Preşedinte; apoi, prin  lovitură de stat şi plebiscit (două, nu unul singur), Împărat.

Or, despre el e vorba în faimosul vers eminescian: „Mărirea-i e în taină legată de aceşti”, – acest „aceşti” fiind, evident, electoratul (fie, el, unul de elită sau dotat, baremi, cu simţ civic, fie o gloată amărâtă şi informă, manipulabilă prin definiţie, ca acea „grupă zdrenţuită” la care se referă Eminescu).

În pofida, aşadar, a unor false numărători ale biletelor din urne şi ale altor mici sau mari  matrapazlâcuri (în frunte cu computajul stalinian), guvernanţii, în democraţii, depind de un electorat, – pe care, nu o dată, îl flatează, îl mistifică, îl cumpără (pe mai nimic), îl ameţesc, îmbată şi adorm cu, nu o dată, promisiuni de ordin demagogic, cu discursuri populiste aberante, inverosimile la culme, dar cu atât mai lesne de crezut, – căci corespund unor pulsiuni emoţionale şi unui vis al „perei mălăieţe”, care, mai doct, se cheamă wishful thinking, alias „gândire deziderativă”.

Ei, bine, dependenţa asta naşte, de regulă, resentimente, guvernanţii detestându-i şi pe-aceia ce nu le-au vârât numele în urnă (fie şi dacă, la şampanie, le, chipurile, mulţumesc şi lor), şi – ceea pare, dar nu e deloc, paradoxal – şi pe-aceia care le-au dat votul.

Iar asta, pentru că (o spune Dostoievski, – într-un cu totul alt context) le sunt îndatoraţi, datori, datornici, fapt, anevoie suportabil, ce naşte disconfort, ranchiună, ponos şi, in extremis, ură.

De unde, între altele – atâtea! – o supraimpozitare ticăloasă a modicului drept de autor (ca şi cum ei ne-ar fi coautori!), ca şi sadismul triplelor ghişee…

Şerban FOARŢĂ

Articole recomandate

4 COMENTARII

  1. 89 vizualizări, 0 comentarii.
    Constat că politica fără VIP-uri şi scandaluri nu-l interesează pe român!

  2. 112 vizualizări, comentarii 0!
    Constat că politica fără VIP-uri şi cancanuri, românului nu-i e pe plac.
    Daca se ajunge la numărul de 120 vizualizări fără comentarii, pe primul
    îl scriu eu.

  3. Mă ţin de promisiune şi încep.
    Articolele lui Ş. F. sînt subtile. Uneori, poate, prea subtile.
    Într-o lume care nu aude în general decît înjurătura, unii ca el riscă să n-aibă audienţă.
    Şi e păcat.
    În „De ce sînt, oare, supăraţi pe noi…”, Ş. F. face cîteva ipoteze plauzibile, culminînd cu cea inspirată din Dostoievski. Guvernanţii nu ne prea iubesc pentru ca depind de noi, prin vot şi prin promisiuni electorale. Cînd se văd cu sacii în căruţă, dau bice cailor şi noi ramînem pe jos, cu buzele umflate.
    În plus, Ş. F. are umor şi e politicos, într-un context în care mai ales gluma groasă şi grosolănia au succes.
    După ce am spart gheaţa, aştept curioasă alte comentarii.

  4. Vă mulţumesc.
    Dincolo de părerile (bune) despre mine, – cred că aveţi multă dreptate cu „gluma groasă” şi „grosolănia”…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508