Se caută un scriitor român pentru o rezidenţă de literatură la Tescani !

aug. 30th, 2010 | By | Category: Postcard

În perioada 10 octombrie-10 noiembrie 2010 va avea loc rezidenţa de literatură “ArtistNe(s)t” pentru scriitorii români la Tescani, prin intermediul  Muzeului Naţional “George Enescu”, secţia Dumitru şi Alice Rosetti Tescanu”. Muzeul Naţional „George Enescu” este reprezentat în cadrul „ArtistNe(s)t – Reţeaua Centrelor de Rezidenţă pentru Artişti” de către Secţia „Dumitru şi Alice Rosetti Tescanu – George Enescu” de la Tescani.

Secţia „Dumitru şi Alice Rosetti Tescanu – George Enescu” funcţionează în fostul conac al renumitei familii boiereşti Rosetti-Tescanu, clădire cu statut de monument istoric. Edificiul a fost construit în 1880 într-un frumos parc dendrologic, situat într-o zonă colinară, la 37 km de oraşul Bacău, în proximitatea satului Tescani. Prin actul de donaţie făcut în anul 1947 de către Maria Rosetti Cantacuzino, soţia lui George Enescu, conacul familiei Rosetti de la Tescani a devenit aşezământ cultural. În 1980 a fost inaugurată “Casa Memoriala Rosetti – Enescu” din incinta imobilului principal, devenită, în 1990, Centrul de Cultură Tescani, apoi din 1993, Centrul de Cultură „Rosetti Tescanu – George Enescu”. Din anul 2006, casa memorială din Tescani este secţie a Muzeului Naţional „George Enescu”.

Printre facilităţile Muzeului se numară o bibliotecă de beletristică şi artă, un fond documentar şi o bogată colecţie discografică „George Enescu”, săli de concerte şi conferinţe, spaţii expoziţionale, un parc natural precum şi spaţii de studiu şi de cazare. Spaţiul este de asemenea dedicat cercetărilor Enesciene fiind la dispoziţia specialiştilor din ţară şi din străinătate.

În cadrul rezidenţei de literatură de la Tescani, se oferă cazare şi masă timp de o lună, o bursă de criză în valoare de 1000 lei, spaţiu pentru creaţie, acces gratuit la internet şi un excelent cadru în mijlocul naturii. Cei interesaţi să beneficieze de această oportunitate sunt rugaţi să trimită un dosar de candidatură care trebuie să conţină o scrisoare de intenţie, o biografie artistică şi o scurtă descriere a proiectului literar ce urmează a fi dezvoltat la Tescani. Rezidenţa de literatură este realizată cu sprijinul financiar oferit de de Programul Cultural Elveţian în România.


Selecţia scriitorilor va fi realizată de un board artistic format din Laura Manolache (director Muzeul Naţional G.Enescu), Gabriela Ilas (coordonatorul  programului de rezidenţe ArtistNe(s)t de la Tescani), scriitorul Vasile Ernu şi Cosmin Manolescu, directorul asociaţiei ArtistNe(s)t. Dosarele de candidatură trebuie trimise electronic la adresele de e-mail artistnest@gabrielatudor.ro şi tescani2001@yahoo.com, până cel tarziu la data de 10 septembrie 2010. Rezultatele vor fi facute publice la mijlocul lunii septembrie. Pentru mai multe informații se poate lua legătura cu dna. Gabriela Ilaș, coordonator ArtistNe(s)t, adresă e-mail: tescani2001@yahoo.com.

Programul de rezidenţe ArtistNe(s)t a fost fondat de Gabriela Tudor şi Programul Cultural Elveţian în România în 2006.

Mai multe informaţii despre rezidenţele ArtistNe(s)t de la Tescani se găsesc pe site-ul www.artistnest.ro.

Număr de vizualizări :1562


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro