Proiecţie specială NexT în memoria lui Cristian Nemescu şi a lui Andrei Toncu

aug. 25th, 2010 | By | Category: Postcard

Pe 25 august 2006, cinematografia românească pierdea doi oameni extrem de valoroşi: regizorul Cristian Nemescu şi sound-designerul şi compozitorul Andrei Toncu.
Până in acel moment, filmele realizate de cei doi cineaşti (împreună sau separat) creaseră deja ecouri puternice atât în ţară, cât şi în străinătate. Scurtmetrajele de şcoală regizate de Cristian Nemescu, la care lucrase împreună cu Andrei Toncu, făcuseră înconjurul lumii şi câştigaseră un număr impresionant de premii, de la Cel mai bun debut internaţional la Festivalul Message to Man (Sankt Petersburg) pentru „Mihai şi Cristina” (2001) până la nominalizarea la Premiile Academiei Europene de Film pentru „Poveste la Scara C” (2002). „Marilena de la P7” (2006), mediumetrajul independent regizat de Cristian Nemescu, a cărui coloană sonoră e semnată de Andrei Toncu (în dublă ipostază: sound-designer şi compozitor) îşi avusese premiera internaţională la Festivalul de la Cannes, în secţiunea Semaine internationale de la critique. Tot în 2006, Andrei Toncu realizase coloana sonoră în sistem 5.1 (pentru prima oară în România) pentru scurtmetrajul de animaţie „Remiza” (regia Valeriu Stihi) şi visul său era acela de a revoluţiona sunetul în cinematograful românesc. „Lampa cu căciulă” (2006), scurtmetrajul regizat de Radu Jude, la care Andrei Toncu a realizat sound-designul, ramâne şi în prezent cel mai premiat scurtmetraj romanesc (Marele Premiu pentru Cel mai bun scurtmetraj la Sundance Film Festival, Indie Lisboa Film Festival, Zinebi Bilbao Film Festival etc.)  

În momentul dispariţiei lor, „California Dreamin’” – lungmetrajul de debut al lui Cristian Nemescu, la care Andrei Toncu trebuia să realizeze sound-designul – era în faza de post-producţie. La Festivalul de la Cannes din 2007, filmul a entuziasmat juriul secţiunii Un Certain Regard, care i-a acordat Marele Premiu.

Pe 26 august 2010, începând cu ora 21.00, Societatea Culturală NexT vă invită la o proiecţie specială, găzduită de Noul Cinematograf al Regizorului Român (Muzeul Ţăranului Român): un program alcătuit din filme care au câştigat Premiul de regie „Cristian Nemescu” şi Premiul de sunet „Andrei Toncu” în decursul celor patru ediţii ale Festivalului NexT organizate până în prezent.

Număr de vizualizări :1771


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro