Prima expoziţie de fotografie de mari dimensiuni a celebrei artiste Inge Morath

aug. 30th, 2010 | By | Category: Eveniment

Joi, 2 septembrie 2010, ora 18:00, la Muzeul Ţăranului Român (Sala Oaspeţi, Şos. Kiseleff nr. 3 (intrarea prin str. Monetăriei, Bucureşti), are loc vernisajul expoziţiei de fotografie „Jurnalul meu românesc” de Inge Morath. Expoziţia cuprinde aproximativ 130 de lucrări ale artistei. „Jurnalul meu românescva fi deschis până la data de 17 octombrie 2010. Evenimentul este organizat de  Forumul Cultural Austriac din Bucureşti.

Cu sprijinul BCR, sunt prezentate pentru prima oară publicului românesc 133 de fotografii alb-negru inedite ale renumitei artiste. Explorarea spaţiului rural în cadre alb-negru inedite se concretizează acum într-o poveste interesantă nu doar pentru prieteni şi familie, ci pentru toţi cei care sunt gata să înţeleagă în ce fel această experienţă unică, intimă, detaliată a fotografei austriece devine, prin simpla sa consemnare, o istorie comună.

Cu prilejul expoziției va fi publicat și un catalog care va cuprinde toate fotografiile expuse și care va putea fi achiziționat la librăria Cărturești. Acesta conţine  şi un text scris de prietenul ei Kurt Kaindl, cel care a însoţit-o pe parcursul ultimei sale călătorii în România, precum şi o scurtă biografie  a fotografei.

Opera fotografică a Ingei Morath (1923 – 2002) este puternic influenţată de stilul lui Henri Cartier-Bresson, cu care aceasta a lucrat mult timp. Ea a creat o voluminoasă operă fotografică pentru Agenţia Foto Magnum, operă ce şi-a găsit consacrarea internaţională.

Deşi nu se poate spune că Inge Morath a fost uitată, abia în prezent se descoperă totuşi lucrări de-ale ei care nu au mai fost până acum publicate. În toamna 2009 s-a deschis la galeria Agenţiei Foto Magnum o expoziţie cu titlul „First Colour“, ce este însoţită de o publicaţie a editurii germane Steidl. Vor urma şi alte expoziţii acompaniate de publicaţii.

România a fost pentru Inge Morath o ţară în care artista s-a întors în repetate rânduri. Nu numai că a studiat la Bucureşti (1943), ci a întreprins şi numeroase călătorii prin România: 1958, 1967 şi 1994. Din aceste călătorii au rezultat circa 1.000 de fotografii care încă nu au fost date publicităţii, precum şi un jurnal, în care aceasta şi-a notat experienţele şi impresiile.

Inge Morath, care a trăit începând cu anii ´50 în majoritatea timpului în SUA, unde s-a și căsătorit în 1962 cu autorul Arthur Miller, a rămas credincioasă rădăcinilor ei europene, întreprinzând lungi călătorii pe acest continent, iar opera sa reflectă acest parcurs.

Număr de vizualizări :1145


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro