„Portretul bărbătesc în pictura din Banat (sec.XIX)”

aug. 9th, 2010 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 11 august 2010, ora 12:00, la Muzeul de Artă din Timişoara are loc vernisajul expoziţiei „Portretul bărbătesc în pictura din Banat (sec.XIX)”.

Cele peste 60 de pânze prezentate, pot fi admirate la Paltul Baroc din Piaţa Unirii, Timişoara până în data de 5 septembrie 2010, zilnic între orele 10-18 (lunea închis).

În colecţia Muzeului de Artă Timişoara, portretul, unul dintre cele mai agreate genuri artistice, este generos reprezentat. De la punerile în pagină ale imaginilor neoclasice de la sfârşitul secolului XVIII şi lucrările elegant-atrăgătoare ale Biedermeierului din prima jumătate a celui următor, până la impunătoarele portrete oficiale de aparat, toate stilurile artistice au fost reflectate în arta portretului din această regiune. Imaginile simbolice şi alegorice s-au aliniat portretelor realiste în funcţie de dorinţa comanditarilor proveniţi din diferite medii sociale. Împăraţi, regi, senatori, consilieri orăşeneşti, cetăţeni de vază şi artişti şi-au asigurat nemurirea prin aceste portrete lucrate în ulei pe panouri de lemn sau pe pânze de diferite dimensiuni, în imagini conturate în pastel pe pergament sau în relieful medaliilor.

Număr de vizualizări :1104


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro