Moştenirea Europei postbelice pe care a lăsat-o în urmă istoricul Tony Judt

aug. 10th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Istoricul Tony Judt, autorul celei mai importante istorii a “Europei postbelice”, a încetat din viaţă în data de 6 august 2010. În anul 2008 el a fost inclus în lista „Top 100 Public Intellectuals” realizată de Foreign Policy.

Tony Judt este cunoscut publicului român mai ales ca autor al volumului “Epoca postbelică. O istorie a Europei de după 1945”, apărut în colecţia „Hors collection” a Editurii Polirom în anul 2008. Volumul constituie o analiză a istoriei politice, sociale şi culturale a continentului de după al doilea război mondial, ce urmăreşte atât evoluţia de ansamblu, cât şi experienţele distincte care au marcat transformările petrecute în Europa Occidentală şi cea de Est.

Tony Judt a fost profesor de studii europene la New York University şi director al centrului de studii Remarque Institute din cadrul aceleiaşi universităţi. Dintre volumele sale, menţionăm: “Socialism in Provence 1871-1914: A Study in the Origins of the Modern French Left” (2000), “Marxism and the French Left: Studies on Labour and Politics in France 1830-1982” (1990), “Past Imperfect: French Intellectuals”, 1944-1956 (1992), “A Grand Illusion: An Essay on Europe” (1996), “Identity Politics In A Multilingual Age” (2004). A fost un colaborator constant al publicaţiilor New York Review of Books, Times Literary Supplement, New Republic New York Times, precum si al multor altor reviste din Europa şi Statele Unite.

La Editura Polirom au apărut: “Europa iluziilor” (2000), “Povara responsabilităţii. Blum, Camus, Aron şi secolul XX francez” (2000), “România: la fundul grămezii” (2002), “Epoca postbelică. O istorie a Europei de după 1945” (2008). Este autorul mai multor studii consacrate spaţiului central-european, între care „Redescoperirea Europei Centrale”, publicat în antologia “Europa Centrală. Nevroze, dileme, utopii” (Polirom, 1997).

În această toamnă va fi disponibilă în traducere la Polirom volumul “Reflecţii asupra unui secol uitat. Reevaluări”, cartea pe care Tony Judt a scris-o în 12 ani, între 1994-2006.

Număr de vizualizări :1191


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro