Apelul „Opriţi Cenzura!”

aug. 23rd, 2010 | By | Category: Proiecte

Carmen Moldovan, Sorin Roșca Stănescu, Victor Ciutacu, Corina Dragotescu, Valentin Nicolau, Florin Chilian, Lavinia Șandru şi Cristian Godinac au iniţiat pe www.libertateapresei.ro  „o amplă campanie pentru apărarea și respectarea acelor norme și principii pe care se fundamentează orice societate care se pretinde a fi democratică”. Intitulată „Opriţi Cenzura!”, campania este o reacţie fermă la includerea mass-media în Strategia Naţională de Apărare, la capitolul privind vulnerabilităţile de securitate. Scriitorul Dan Mircea Cipariu, publisherul AgenţieideCarte.ro, a semnat Apelul „Opriţi Cenzura!”.

Iată Scrisoarea celor 8 postată pe www.libertateapresei.ro :

„Pe 23 iunie 2010, președintele României Traian Băsescu și, totodată, șeful Consiliului Suprem pentru Apărarea Țării, a decis ca mass-media să fie introdusă în Strategia Națională de Apărare, la capitolul privind vulnerabilitățile de securitate. Astfel că, pentru domnia sa, presa liberă reprezintă un fenomen “cu scopul de a denigra instituții ale statului, prin răspândirea de informații false despre activitatea acestora; presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obținerii de avantaje de natură economică sau în relația cu instituții ale statului ”.

Includerea unei astfel de aserțiuni în documentele oficiale ale CSAT reprezintă o încercare de răsturnare a sistemului democratic din România, fapt fără precedent în istoria recentă a țării noastre.

Modul în care președintele Traian Băsescu se raportează la ultimul pilon al democrației, ne-a determinat pe noi – Carmen Moldovan, Sorin Roșca Stănescu, Victor Ciutacu, Corina Dragotescu, Valentin Nicolau, Florin Chilian, Lavinia Șandru, Cristian Godinac – să declanșam la nivelul societății românești o amplă campanie pentru apărarea și respectarea acelor norme și principii pe care se fundamentează orice societate care se pretinde a fi democratică.

Apărarea drepturilor și libertății presei reprezintă doar începutul.

Obiectivul acestei campanii constă în eliminarea din Strategia Națională de Apărare a prevederilor care fac referire la mass-media.

Pentru susținerea demersului nostru, facem un apel către toți aceia care consideră libertatea de exprimare și accesul liber la informație drepturi câștigate în decembrie 1989.

Ne adresăm reprezentanților mediului academic, ne adresăm societății civile, ne adresăm oamenilor de afaceri, ne adresăm oamenilor de cultură, artiștilor, ne adresăm Bisericii și Amatei, ne adresăm tuturor jurnaliștilor și analiștilor, indiferent de specialitatea lor, pentru a adera la acest proiect care înseamnă, în esență, apărarea democrației.

Ne vom adresa, de asemenea, organismelor de media internaționale pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu felul în care se înțelege respectarea drepturilor și libertăților cetățeanului în România.

Toți cei care sunt interesați de necesitatea unui astfel de demers, găsesc informații atât pe blogurile celor menționați mai sus, cât și pe www.libertateapresei.ro.”

Apelul „Opriţi Cenzura!” a fost semnat de scriitorul Dan Mircea CIPARIU, preşedintele secţiei Poezie – Uniunea Scriitorilor din România – filiala Bucureşti, publisherul AgenţieideCarte.ro .

Număr de vizualizări :2136


One Comment to “Apelul „Opriţi Cenzura!””

  1. SALUTARE!!
    INTRA PE SITE-UL http://avrammarian.blogspot.com/ SI VEZI LISTA COMPLETA A CONCURSURILOR DE POEZIE DIN 2010.
    ANUNTA-I PE TOTI CARE STII CA SCRIU POEZII PENTRU A PUTEA PARTICIPA LA CONCURSURILE DE POEZIE.
    POETI DIN TOATA TARA , UNITI-VA !!!

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro