“Azazel, îngerul răului”, cartea unui musulman despre începuturile violente ale creştinismului

aug. 2nd, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Apărută la Editura Trei,  în colecţia Fiction Connection, “Azazel, îngerul răului” de Youssef Ziedan este una dintre cele mai bine vândute cărţi ale acestei veri. Volumul reprezintă confesiunile unui autor musulman despre începuturile violente ale creştinismului.

Povestea tânărului Hypa – care merge la Alexandria să studieze medicina şi teologia şi devine călugăr creştin – se petrece în secolul al V-lea. Într-un cadru mai amplu, cartea descrie de fapt impunerea puterii şi religiei creştine în lume: un roman istoric ce punctează distrugerile şi cruzimile pe care le-au produs creştinii în încercarea lor de a se afirma, încercare soldată cu dărâmarea barbară a vestigiilor culturii romane.
“Youssef Ziedan este primul romancier musulman care abordează, cu un profund simţ estetic, problematica teologiei creştine. Este primul musulman care, prin mijloacele cuvântului scris, încearcă să propună soluţii pentru marile probleme ale creştinismului în general şi ale ortodoxiei orientale, cu precădere.”, a spus Mitropolitul Yohanna Gregorius.
“În acest roman, am descris omul prizonier în spatele barierelor ridicate de istorie şi ideologie, al tradiţiilor şi al fetişurilor etnice şi religioase care fac să se pervertească esenţa însăşi a naturii umane. Am vrut să aduc un plus de înţelegere asupra omului care se condamnă la autodistrugere, uitând că, înainte de a fi tradiţie, idee şi credinţă, el trebuie să rămână ceea ce este: om.”, a scris Youssef  Ziedan.

Scriitorul egiptean Youssef Ziedan este profesor de filosofie islamică şi director al “Departamentului de manuscrise” al Bibliotecii din Alexandria. A semnat până acum un impresionant număr de studii şi eseuri de specialitate. În 2008, a publicat “Azazel, îngerul răului”, titlu încununat cu prestigiosul Premiu internaţional “Booker” pentru romanul arab. Apariţia cărţii a stârnit vehemente polemici, îndeosebi din partea cercurilor ortodoxiei orientale, care au văzut în această scriere literară o insultă la adresa creştinismului adusă de un autor musulman. Deşi s-a cerut interzicerea romanului în Egipt, el s-a bucurat de un interes major din partea cititorilor, devenind un bestseller.

Număr de vizualizări :1217


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro