„Expoziţia este servită!”

aug. 16th, 2010 | By | Category: Postcard

Raluca Bem Neamu a trimis redacţiei AgenţiadeCarte.ro o scurtă notă de presă despre cel mai recent proiect al ASOCIAŢIEI REŢEAUA NAŢIONALĂ A MUZEELOR DIN ROMÂNIA, „Expoziţia este servită!”, care va debuta prin intermediul unui forum dedicat proiectului miercuri, 18 august 2010, începând cu ora 18.00.

„Expoziţia este servită!”, proiectul coordonat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România şi finanţat de Fondul Cultural Naţional, invită adolescenţii şi muzeografii din muzeele bucureştene şi ploieştene membre ale RNMR să participe la primul proiect de dezvoltare a audienţei muzeale care pune faţă în faţă o categorie specifică de public, tinerii între 13 şi 18 ani, cu organizatorii de expoziţii. Proiectul constă în generarea unui forum care va dezbate această legătură între adolescenţi şi muzeu (care se va desfăşura on line miercuri, 18 august între orele 18 şi 19.30) şi un atelier pentru reprezentanţii muzeelor din Bucureşti, membre ale RNMR, care se va desfăşura în perioada 1-3 septembrie 2010.

Forumul în română şi engleză se va desfăşura pe platforma www.theexhibitionisserved.spruz.com şi va urmări identificarea celor mai bune metode de adaptare a muncii specifice muzeografului la nevoile adolescenţilor, dar şi selectarea participanţilor din partea ambelor categorii în cadrul atelierului de lucru din septembrie. Pentru o înţelegere cât mai corectă a nevoilor vizitatorilor şi a mecanismelor de relaţionare dintre activităţile unui muzeu şi publicul-ţintă, în cadrul atelierelor vor fi invitaţi reprezentanţi ai publicului adolescent care vor participa activ în rezolvarea exerciţiilor şi în dezvoltarea proiectelor simulate. La atelier va participa şi un specialist de tehnologii web pentru muzee, Rosanna Flouty, director ştiintific pentru educaţie în cadrul Muzeului de Artă Contemporană din Boston şi fost coordonator educaţie în Muzeul Guggenheim din New York. Selecţia se va face pe baza întrebărilor propuse de organizatori pe platforma respectivă.

Ca majoritatea proiectelor RNMR, „Expoziţia este servită!” este un proiect ambiţios, care are ca obiectiv principal transformarea muzeele din România într-un partener de încredere în relaţia cu publicul său.

Despre Reţeaua Naţională a Muzeelor din România

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, încă de la înfiinţarea sa din 2006, şi-a orientat în mod prioritar activităţile şi proiectele înspre dezvoltarea resurselor umane şi valorificarea patrimoniului cultural.

RNMR a implementat şi introdus pentru prima oară în comunitatea muzeală din România ideea de storytelling şi teatru muzeal (Proiectul ShowMuz), tehnicile de investigare a vizitatorilor din muzee (Proiectul Muzeu Focus), abordările integrate – management muzeal, marketing muzeal şi programe educative (Proiect MATRA 2008-2010 prin intermediul căruia s-a realizat primul manual de management şi educaţie muzeală din ţară).

Contact: Raluca Bem Neamu, consultant RNMR, raluca.bem@gmail.com

Număr de vizualizări :1428


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro