“Zoomenirea. Un studiu clasic despre animalul urban” de Desmond Morris

aug. 13th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

În colecţia “Guerrilla de pe noptieră” a Editurii Art, a apărut volumul “Zoomenirea. Un studiu clasic despre animalul urban” de Desmond Morris, în traducerea lui Valentin Dumitraşcu.

Un studiu clasic despre cum se adaptează animalele din noi la junglele de beton ale oraşelor. După “Maimuţa goală”, Desmond Morris ia la bani mărunţi adaptarea oamenilor la viaţa marilor oraşe. Vândută în sute de mii de exemplare, “Zoomenirea” duce mai departe analiza zoologului britanic pasionat de aventurile maimuţelor goale în hăţişurile junglelor urbane.

„Nu trebuie să comparăm locuitorul oraşului cu un animal sălbatic, ci cu un animal captiv. Animalul uman modern numai trăieşte în condiţiile naturale ale speciei lui. Capturat, însă nu de vreun colecţionar, ci de propria sa inteligenţă sclipitoare, s-a aruncat singur într-o uriaşă menajerie agitată, unde este într-un continuu pericol de a ceda tensiunii.

Însă, în pofida presiunilor, avantajele sunt enorme. Gradina zoologică, precum un părinte uriaş, are grijă de ocupanţii ei: le oferă mâncare, apă, adăpost, igienă şi asistenţă medicală; problemele fundamentale ale supravieţuirii sunt reduse laminim. Rămâne, astfel, mult timp liber. Cum este folosit acest timp într-o grădină zoologică neumană, variază, bineînţeles, în funcţie de specie. Unele animale se relaxează liniştite şi dormitează la soare; pentru altele, din contră, inactivitatea prelungită este din ce în cemai greu de suportat. Dacă eşti un locuitor al grădinii zoologice umane, inevitabil faci parte din a doua categorie. Deoarece ai un creier în esenţă explorator şi inovator, n-o să fii capabil să te relaxezi preamult timp.”, a scris Desmond Morris.

Număr de vizualizări :1252


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro