“Mar Nero”, în regia lui Federico Bondi, sau povestea emigranţilor români în Italia

aug. 30th, 2010 | By | Category: Eveniment

Lungmetrajul „Mar Nero”, în regia lui Federico Bondi, coproducţie Italia-Franţa-România, va rula începând cu data de 17 septembrie 2010, în cinematografele din Cluj şi Bucureşti. Lungmetrajul le are în rolurile principale pe Ilaria Occhini, doamna teatrului italian, şi pe Dorotheea Petre. Din distribuţie mai fac parte  Maia Morgenstern, Vlad Ivanov, regretatul actor Corso Salani şi Theodor Danetti. Proiecţia de gală a filmului va avea loc pe 16 septembrie 2010, la cinematograful Studio din Bucureşti.

Inspirat din viaţa bunicii regizorului, „Mar Nero” oferă o imagine intimă, personală şi autentică asupra relaţiilor ce se clădesc între italieni şi emigranţii români, altfel decât sunt acestea prezentate la ştiri.

Filmul redă impresionanta poveste de prietenie dintre o tânără româncă venită în Italia să lucreze şi bătrâna de care fata are grijă cu infinită răbdare şi afecţiune. Coexistenţa forţată a celor două femei, aparent diferite, se transformă cu fiecare zi care trece în prietenie sinceră şi solidaritate. Dorinţa Angelei (Dorotheea Petre) de a-şi clădi o viaţă mai bună reuşeşte să îi insufle Gemmei (Ilaria Occhini), până atunci o femeie înăsprită de singurătate şi bătrâneţe, voinţa de a-şi trăi ultimele zile cu toate emoţiile pe care viaţa i le mai are de oferit. Însă, un eveniment neaşteptat umbreşte liniştita viaţă pe care cele două o împart în cartierul de la marginea Florenţei, iar Angela şi Gemma se hotărăsc să pornească într-o călătorie, fiecare în căutarea propriul adevăr.

Primit cu entuziasm atât din partea criticilor, cât şi a publicului la Festivalul de Film de la Locarno, filmul a câştigat  premiul pentru cea mai bună actriţă (Ilaria Occhini), premiul juriului ecumenic şi premiul juriului tânăr. A participat la alte 68 de festivaluri din întreaga lume, câştigând premiul juriului şi premiul juriului tânăr la Festivalul de Film Italian de la Villerupt, premiul pentru debut la Festivalul de Film de la Denver şi premiul pentru impresie artistică la Med Film Festival. Lungmetrajul de debut al regizorului Federico Bondi este o producţie Film Kairos şi Rai Cinema (Italia), în coproducţie cu Hi Film (România) şi Manigolda Film (Franţa) realizată cu sprijinul Mediateca Toscana Film Commission, Centrul Naţional al Cinematografiei România, Programul MEDIA al UE, şi cu participarea Societăţii Române de Televiziune şi City Cinema Management. Pelicula a fost filmată în două locaţii superbe – Florenţa şi Delta Dunării.

Plecând de la povestea Angelei, blogul oficial al filmului (marnero.wordpress.com) îşi propune să continue demersul regizorului de a prezenta poveşti frumoase de viaţă. Campania „Din Italia, cu prietenie” vrea să descopere poveştile de prietenie ale românilor plecaţi în Italia să lucreze şi îi invită pe toţi cei care doresc să împărtăşească cu cei de acasă din experienţa lor să trimită un mail la adresa de email marneropr@gmail.com.

“Mar Nero” este prezentat în România de Europa Fm- un radio de milioane de români.

Parteneri media: Tabu, Zile şi Nopţi, Cinefan.ro, Port.ro

Număr de vizualizări :1282


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro