“Călătoria mincinoşilor” de Karen Maitland

aug. 16th, 2010 | By | Category: Carte in lucru

La Editura Leda, Grupul Editorial Corint, a apărut de curând volumul “Călătoria mincinoşilor” de Karen Maitland, în colecţia “Mister Leda”.

În ziua de Sfântul Ioan a anului 1348, „ziua când oameni şi animale deopotrivă devin miză într-un joc al divinităţii”, într-un oraş din sudul Angliei, îl cunoaştem pe povestitorul acestei cărţi: un Neguţător, specializat în vânzarea amuletelor şi relicvelor; el spune că vinde speranţă, dar, evident, nimic din mărfurile lui nu este autentic.

Este ziua în care, într-un târg, vede prima victimă a ciumei, acea îngrozitoare morte bleue care a pătruns şi în Anglia, şi hotărăşte că e momentul să plece din nou la drum. Dar tot în această zi o întâlneşte pe ciudata copilă Narigorm, cu păr alb şi ochi de gheaţă, cititoare în rune şi prevestitoare a viitorului, iar destinele celor doi se vor împleti de-acum înainte.

Treptat, hazardul şi coincidenţele adună în jurul Neguţătorului o ceată de călători: un scamator numit Zophiel, sarcastic cu toţi, dar îngrozit de ceva anume, purtând cu el un fetus de sirenă; Rodrigo şi Jofre, un muzician şi ucenicul său, amândoi veneţieni; o moaşă şi vindecătoare pricepută, Pleasance; un cuplu tânăr – pictorul Osmond şi soţia lui care aşteaptă un copil; Cygnus, povestitorul care în locul unui braţ are o aripă de lebădă; şi, bineînţeles, Narigorm. Cu toţii se îndreaptă către nord, pentru a lăsa în urmă ciuma pe care speră că frigul iernii o va stinge.

Aşa cum sugerează şi titlul, niciunul dintre călători nu este ce pare a fi; fiecare membru al grupului are propriul său secret şi nimeni nu pare dispus să-l împărtăşească celorlalţi. Dar, aşa cum spune autoarea, ,,oamenii trebuie să-şi înfrunte stafiile”, şi, unul câte unul, secretele lor sunt dezvăluite, de obicei cu consecinţe tragice – personajele încep să moară, dar nu de moartea de care fug. Nu ea le hotărăşte destinul, ci o fată cu părul alb şi ochi de gheaţă, care aruncă runele cu o satisfacţie răutăcioasă, în numele adevărului.

Aşadar, o poveste extrem de originală, construită cu grijă în jurul unei intrigi ce are ca scop demascarea treptată a minciunilor, triumful macabru al adevărului. O poveste în care fantezia şi mitul se amestecă cu datele istorice, pentru a crea o aventură palpitantă, plină de suspans şi teroare.

Număr de vizualizări :1367


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro