“Câinele de teracotă” de Andrea Calogero Camilleri

aug. 15th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

În colecţia “Suspans” a Editurii Nemira, a apărut de curând volumul Câinele de teracotă” de Andrea Calogero Camilleri, în traducerea lui Emanuel Botezatu.

“Câinele de teracotă” a devenit la scurt timp de la apariţie un bestseller internaţional, cu peste 10.000.000 de exemplare vândute.

Ochiul şi timpanul justiţiei, comisarul Montalbano are obiceiul de a-şi conduce investigaţiile în funcţie de propriile afinităţi ambientale: este un sicilian atât de desăvârşit, încât pentru el fiecare indiciu se transformă într-un mesaj, eventual codificat, care trebuie decriptat simbol cu simbol, asemenea limbii arhaice pe care el însuşi continuă – cu inflexiuni moderne, totuşi – s-o vorbească. Dar de data aceasta, delictul mafiei are şi o codă: o crimă şi mai tulburătoare, cu trimiteri ritualice. Într-o peşteră, păziţi de un uriaş câine de teracotă sunt ascunşi vederii oamenilor, doi tineri fără viaţă, într-o postură tandră, îmbrăţişaţi. O crimă datând de mai bine de cincizeci de ani. Cu toate acestea, Montalbano investighează frenetic, ajutat de o mulţime de bătrânei bine-intenţionaţi şi săritori la nevoie: „o anchetă în papuci, într-o casă parcă din alte vremuri, în faţa unei ceşti de cafea.“

Sicilia este ţinutul care s-a pretat dintotdeauna genului poliţist, furnizând un fermecător spectacol al contrastelor şi arhaismelor. Cu toate acestea, Camilleri este un inovator – în sensul propriu al termenului – al romanului de suspans sicilian. Are o graţie aparte a cuvântului scris, un limbaj care glisează spre dialect fără efort sau efecte supărătoare pentru cititor, o forţă impresionantă a comicului, dar mai ales o intuiţie desăvârşită asupra unor scenografii inedite, asupra acelui amestec unic de culturi milenare cu ceea ce sociologii numesc „mo­dernism fără evoluţie“.

Număr de vizualizări :1326


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro