Producerea fulgerelor pe cale artificială, o demonstraţie publică la IPCE

iul. 21st, 2010 | By | Category: Eveniment

Pe 5 august 2010, ora 11:00, la IPCE, în Sala Turbinelor- Hala de înaltă tensiune (Splaiul Unirii, nr. 313, Bucureşti), va avea loc un experiment ştiinţific important, condus de dr. Mihai Bădic şi echipa de cercetători ai Institutului de Cercetări Electrotehnice din Bucureşti (IPCE), producerea fulgerelor pe cale artificială. În acelaşi loc regizorul Francis Ford Coppola a filmat scenele speciale ştiinţifico-fantastice pentru producţia ”Youth Without Youth” (2007), adaptată după o carte a lui Mircea Eliade. Experimentul are legătură cu exploziile nucleare şi avioanele invizibile. Experimentul vizează domeniul compatibilităţii electromagnetice, care în mod sigur va duce la creşterea vizibilităţii ştiinţei şi cercetării româneşti în lume.

De aproape două decenii, o echipă de cercetători conduşi de dr. Mihai Bădic lucrează intens la o nouă teorie, privind interacţiunea câmpului electromagnetic cu substanţa (un domeniu care are legătură, printre altele, cu protecţia la efectele electromagnetice ale exploziilor nucleare şi cu tehnologia avioanelor invizibile RADAR, de tip Stealth Technology-Low Observable Technology) . Articolele publicate şi prezentate deja în SUA (IEEE EMC Society), Anglia, Franţa, Canada, Israel, urmate de discuţii şi dezbateri cu specialiştii din străinătate, au confirmat faptul că echipa de cercetători e pe drumul cel bun, într-o fază finală, atât experimentală cât şi teoretică. Spre sfârşitul anului există şanse pentru finalizarea acestei teorii care va fi  publică şi prezentată cel mai  probabil în SUA.

Deoarece experimentul poate fi foarte periculos invitaţii sunt rugaţi să aibă asupra lor căşti de protecţie şi cizme de cauciuc.

Cu acest prilej grupul de organizaţii ICPE va prezenta şi calendarul manifestărilor dedicate aniversării a 60 de ani de activitate neîntreruptă sub brand-ul ICPE. Spectatorii vor putea vizita parcul industrial din incinta ICPE şi se vor putea plimba cu un automobil electric şi un scooter electric realizate de ICPE.

Realizări ştiinţifice ICPE

ICPE a fost profund implicat în proiecte fundamentale care au contribuit la dezvoltarea ţării în ultimii 60 de ani.  Au participat cu cercetări originale, patente, proiecte şi după caz cu produse  şi echipamente la:

– punerea bazelor Sistemului Energetic Naţional (1950-1954)

– telecomanda centralizată a iluminatului public în Romania (1955)

– fabricaţia de celule cu seleniu (1956)

– fabricaţia primelor tranzistoare cu germaniu şi respectiv cu siliciu din Romania (1959)

– realizarea primei locomotivă Diesel-electric după licenţa Brown Boveri (1960)

– realizarea sistemul de reglare al hidrogeneratoarelor (1960)

– execuţia în ţară a primelor izolatoare şi piese electroizolante din răşini epoxidice (1963)

– tehnologii pentru protecţia metalelor contra coroziunii (1965)

– primul troleibuz articulat din Romania cu acţionare electrică realizată la  ICPE (1968)

– primul contactor de 6 kV cu stingerea arcului electric în aer(1969)

– hidrocentrala Porţile de Fier I (1972)

– primul tronson de metrou din Romania, pe traseul Piaţa Unirii Podul  Izvor (1975)

– componente pentru celule capsulate de 110 kV       izolate cu SF6

– prima platforma de foraj marin din Marea Neagră Gloria care devine operaţională, intregul sistem de acţionări electrice fiind realizat de ICPE (1976)

– termocentrala Rovinari unde intră în funcţiune primul grup de 330 MW fabricat în Romania (1977)

– acţionări electrice „la cheie” pentru platformele de foraj marin ORIZONT, ATLAS, FORTUNA şi JUPITER din Marea Neagră (1977-1978)

– primele blocuri giroscopice pentru aplicatii terestre, cele mai complexe sisteme electromecanice cunoscute in tehnica (1979-1984); alte cinci generatii de sisteme giroscopice si MEMs au fost dezvoltate si produse ulterior (1884-1988)

– prima familie de resolvere din Romania (1980)

– executant unic de încercări şi omologări pentru produsele destinate CNE-Cernavodă (1982)

realizarea acţionării şi exploatare primele sisteme de poziţionare a electrozilor pentru cuptoare cu arc electric din domeniul electrotermiei (1985)

– primii magneţi din pământuri rare, utilizaţi în construcţia maşinilor electrice (1980)

– serii se servomotoare brushless, care au fost si sunt in continuare fabricate  in cantitati importante (2000-3000 buc./an) pentru piete din intreaga lume (începând cu1980),

În prezent ICPE participă la programe de cercetare naţionale sau europene, la proiecte complexe în ţară sau în lume cu tehnologii, produse sau servicii pentru:

– acţionări pentru platforme marine în Rusia, Ukraina şi în alte părţi ale lumii

– acţionări pentru mijloace de transport în comun

– modernizarea sistemelor de irigaţii

– servicii ESCo – servicii energetice integrate incluzând audit energetic, îmbunătăţirea calităţii energiei, certificat de performanţă energetică, management energetic, integrarea surselor de energie regenerabilă, casă pasivă

– tehnologii revoluţionare pentru comunităţile locale

– generatoare eoliene de puteri mici (până la 100 kW)

– sisteme de transport cu vehicule electrice (automobil electric, vehicule electrice uşoare, inclusiv infrastructura specifică, ambarcaţiuni cu sistem de propulsie electrică)

– sistemelor economice cu LED pentru iluminatul menajer şi public

– introducerea pe scară largă a sistemelor de producere a energiei din surse regenerabile (solar termic, solar fotovoltaic, eolian, biomasă, microhidro, cogenerare, ape termale)

– ecologizarea României prin colectarea selectivă şi utilizarea deşeurilor pentru producerea de energie

– tehnologii IT&C pentru economisirea energiei

– sisteme electrice de încălzire în pardoseală

– instalaţii economice cu microunde pentru industria alimentară

– investigarea radiaţiei electromagnetice la impactul cu substanţa

– încercarea produselor electrice în vederea calificării sau certificării. (Susţin o campanie naţională împotriva produselor neconforme – contrafăcute)

Număr de vizualizări :1290


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro