spot_img

OPERA PRIMA, la finele primului modul de cursuri de calificare în meseriile de culise de teatru

Mâine, 9 iulie 2010, ora 13:00, la Sala Studio a Teatrului de Comedie (str. Sfântul Dumitru nr. 2, Bucureşti), OPERA PRIMA încheie primul modul de cursuri de calificare în meseriile de culise de teatru (machior, peruchier, montator decor şi recuziter),  adresate copiilor institutionalizaţi de pe raza Municipiului Bucureşti printr-un spectacol demonstraţie de măiestrie în artele de culise învăţate pe parcursul celor zece zile de curs intensiv.

La spectacol vor lua parte Paul Chiribuţă – iniţiatorul  şi coordonatorul proiectului OPERA PRIMA, George Mihăiţă – directorul Teatrului de Comedie şi al Asociaţiei UNECO Adolescenţii,  maeştrii formatori Gabriela Azzali – machiaj, Virginia Popa – peruchierie, Mihaela Oance – recuzită şi fraţii Silviu şi Mugur Mehedinţeanu – montare decor, alături de talentaţii absolvenţi ai cursului, care promit să se ridice la înălţimea formatorilor lor.

Proiectul OPERA PRIMA este coordonat de o echipă de tineri profesionişti, masteranzi şi absolvenţi ai U.N.A.T.C. „I. L. Caragiale” Bucureşti, care beneficiază de sprijinul unor pesonalităţi ca George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie, Gelu Colceag, rectorul U.N.A.T.C. „I. L.Caragiale” Bucureşti, Dan Mircea Cipariu, preşedintele Secţiei de Poezie Bucureşti a Uniunii Scriitorilor şi Paul Chiribuţă, actor şi profesor U.N.A.T.C.

Formatorii modulului de cursuri de calificare în meseriile de culise de teatru sunt:

Gabriela Azzali – Machiaj. Născută la 8 octombrie 1946 la Buzău, Gabriela Azzali este unul din cei mai de seamă reprezentanţi ai artei machiajului de scenă şi film din ţară, având în palmaresul său nenumărate spectacole şi filme la care şi-a practicat meseria cu cea mai mare dedicaţie. În prezent este angajata Teatrului de Comedie şi colaborează cu regizori precum Cătălina Buzoianu, Horaţiu Mălăele, Alexandru Tocilescu, Alexandru Dabija sau Vlad Massaci.

Virginia Popa – Peruchierie. Născută la 18 aprilie 1951 la Bucureşti, a fost pasionată încă din liceu de arta hair stylingului şi a peruchieriei, iar debutul în meserie şi l-a făcut la Teatrul Bulandra în 1978, unde lucrează şi astăzi, cu acelaşi entuziasm şi profesionalism. Virgina Popa s-a întâlnit de-a lungul carierei cu cei mai mari regizori ai scenei româneşti, dintre care Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Valeriu Moisescu, Alexa Visarion,  Cătălina Buzoianu şi Yuriy Kordonskiy, iar din spectacolele care-i poartă contribuţia enumerăm  „Tatăl”, „Moartea unui comis voiajor”, „Căsătoria”, „Cafeneaua”, „Unchiul Vanya”, „Hamlet”. Colaborarea cu cinematografia îi poartă semnătura prin „Callas Forever”,”Cold Mountain”, „Occident”, „Regii  blestemaţi”.

Mihaela Oance  – Recuzită. Născută la 31 mai 1962 în  Bucureşti şi angajată a Teatrului Bulandra din 1981, Mihaela Oance are un CV impresionant în ceea ce priveşte diversitatea funcţiilor pe care le-a îndeplinit în teatru: de la recuziter la figurant, la sufleur şi, în prezent, regizor de scenă – fiind un exemplu viu al omului universal din spatele cortinei. Printre regizorii cu care a colaborat se număra mult regretaţii Florian Pittiş şi Adrian Pintea, precum şi Liviu Ciulei, Cătălina Buzoianu, Horaţiu Mălăele, Gelu Colceag,  Felix Alexa, Mihai Măniuţiu şi Andrei Şerban.

Fraţii Silviu şi Mugur Mehedinţeanu – Montare décor. Cei mai tineri formatori, dar nu şi cei din urmă, având în vedere durata carierei în meseria de montator decor la Teatrul de Comedie, care se încadrează ăn zona adolescenţei (15 şi, respectiv, 16 ani de experienţă), fraţii Mehedinţeanu reprezintă echipa ideală care prin forţa combinată a ridicat la propriu pe scenele teatrului tot ce înseamnă spectacol în ultimii 16 ani. De la regizori fideli Comediei, la studenţi şi debutanţi, cei doi şi-au adus contribuţia în mod egal, cu o energie şi o disciplină ieşite din comun.

Centrul de Creaţie şi Educaţie prin Teatru OPERA PRIMA este un proiect inovativ care propune un model socio-cultural de educaţie şi reintegrare socială ce se adresează categoriilor defavorizate de pe raza Municipiului Bucureşti. Proiectul a fost  implementat în februarie 2010 de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti împreună cu Teatrul de Comedie şi Clubul UNESCO „Adolescenţii”, în parteneriat cu U.N.A.T.C. „I. L.Caragiale” Bucureşti şi se va desfăşura până la finalul anului în curs.

Parteneri media: TVR2, TVR Cultural, Observator Cultural, Radio Romania Cultural, RFI Romania, GINGER GROUP, PORT.ro, Agentia de Carte

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508