Nick Cave, din nou în România

iul. 25th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

“Şi a văzut asina pe înger” de Nick Cave (Editura Polirom), romanul de debut al cântăreţului, va fi, începând cu această săptămână, în librăriile din România. Volumul a fost tradus din limba engleză de Alexandra Coliban, în colecţia BIBLIOTECA POLIROM.

„În proză găsesc o libertate pe care muzica nu mi-a oferit-o niciodată…”, a spus Nick Cave.

NICK CAVE (n. 1957), cunoscut mai ales pentru activitatea sa de cântăreţ, compozitor şi lider al formaţiei “Nick Cave and The Bad Seeds”, este un artist polivalent, care s-a manifestat şi ca prozator, autor de teatru, scenarist, pictor. S-a născut în Warracknabeal, în statul australian Victoria, unde şi-a petrecut copilăria. Mama lui este o violoncelistă celebră, iar tatăl, profesor de engleză, care i-a stârnit pasiunea pentru literatură, a murit într-un accident de maşină pe când Nick Cave avea nouăsprezece ani, eveniment tragic ce l-a marcat profund pe viitorul artist. În 1976, după terminarea liceului, Cave s-a înscris ca student la Arte la Caulfield Institute of Technology (azi Monash University), dar a renunţat un an mai târziu, hotărând să se dedice muzicii (ulterior, în 2008, fosta sa universitate i-a conferit titlul de doctor honoris causa). După 1980 a trăit o vreme la Londra, apoi, până în 1989, în Berlinul de Vest, iar în prezent locuieşte în Marea Britanie, la Brighton and Hove. Prima lui formaţie s-a numit “The Birthday Party”, dar Nick Cave a cunoscut succesul abia cu “The Bad Seeds”, înfiinţată în 1984.
Celebru în întreaga lume în calitate de compozitor şi cântăreţ, a colaborat cu artişti prestigioşi şi a luat parte la proiecte dintre cele mai diverse; printre altele, este autorul coloanei sonore din filmul lui Wim Wenders “Cerul deasupra Berlinului”. Ca scriitor, Nick Cave a debutat în 1988 cu volumul “King Ink”, o antologie de poeme şi piese de teatru, urmată în 1997 de “King Ink II”. A mai scris, printre altele, o adaptare pentru scenă a povestirii “Metamorfoza” de Franz Kafka şi scenariul filmului “The Proposition” (2005).
Toamna trecută, Polirom a publicat în traducere cel de-al doilea roman al lui Nick Cave, “Moartea lui Bunny Munro”.

Număr de vizualizări :1344


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro