Gabriel Daliș își lansează volumul de poeme “Până mereu”

iul. 10th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Joi, 15 iulie 2010, ora 18.30, la Sinagoga din Bistriţa, în cadrul ediției a II-a a “Festivalului de Poezie şi Muzică de Cameră”, va avea loc lansarea volumului de versuri “Până mereu” de Gabriel Daliş, Editura Charmides. Conceptul grafic al volumului îi aparține Anei Toma.

“Până mereu” este o selecţie de versuri din cele patru cărţi semnate de Gabriel Daliş, începând cu 1996, anul debutului său, şi terminând cu 2005, anul apariţiei cărţii „Copacul fără urmaş”, cărora li se adaugă câteva poeme inedite.

„Probabil sunt singurul poet care debutează cu o antologie, atâta vreme cât cărţile mele anterioare, publicate în tiraje confidenţiale, la edituri din provincie, n-au reuşit să ajungă la Bucureşti. Mă asemăn cu un tânăr actor care joacă un rol principal într-o primă distribuţie.”, spune autorul despre acest volum.

„În vremuri tranzitive ale poeziei, Gabriel Daliş este unul dintre puţinii supravieţuitori reflexivi. El nu răspunde violenţei cu violenţă, nu se lasă corupt ori virusat de ea, ci o metabolizează lent, având inocenţa de a crede că mai e posibilă convertirea violenţei plumburii în aurul frumuseţii. Ca şi când atrocităţile douămiiste ar fi pictate de un vechi maestru japonez, catabazic şi zen, sublimând violenţa în caligrafie. Pe scurt, cum atât de frumos zice el însuşi, „gabriel daliş plânge / cu inocenţa încă vie şi beteagă.”, scrie Radu Vancu despre volumul “Până mereu.”

„Crescut în lumea abstractă şi ideală a Poeziei, acest poet de o rară distincţie a simţit pe propria piele inadecvarea la o lume care nu menajează nici o sensibilitate, reamintindu-ne astfel drama insolubilă a saturnienilor, de la Marsilio Ficino la Mihai Ursachi.”, scrie pe coperta patru Claudiu Komartin, redactorul acestei cărți.

Număr de vizualizări :1871


One Comment to “Gabriel Daliș își lansează volumul de poeme “Până mereu””

  1. ddm spune:

    O, dar nu e singurul poet care n-a debutat inca desi are deja atatea carti… Ma bucur ca isi va vedea implinita dorinta de a ajunge la Bucuresti (via Bistrita). Desi experienta nu stiu cat il va bucura…

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro