FER alături de Editura Curtea Veche

iul. 21st, 2010 | By | Category: Eveniment

Federaţia Editorilor din România dezaprobă abuzul la care este supusă în această perioadă Editura Curtea Veche Publishing. Astfel, Co-Preşedintele FER- Grigore Arsene şi Co-Preşedintele FER- Mihai Penescu au trimis un comunicat de presă prin care îşi arată solidaritatea faţă de personalul redacţional şi angajaţii editurii.

Potrivit unui comunicat transmis de editură, “clădirea din strada Ion Mincu numărul 11, în care îşi desfăşoară activitatea de peste zece ani Editura Curtea Veche a fost sechestrată abuziv sâmbătă, 20 iulie 2010. În jurul orei şase, firma de bodiguarzi Civis Pază a blocat toate porţile cu lacăte şi lanţuri, tăind accesul către toate computerele, documentele şi actele contabile ale editurii. În cursul zilei de ieri, Secţia 2 de Poliţie a constatat falsul în actele depuse de pretinsul proprietar şi a dispus anularea avizului pentru planul de pază. În aceste condiţii, trebuia permis accesul reprezentanţilor editurii în sediul din Ion Mincu 11. Cu toate acestea, un grup de 15 oameni trimişi de Schalli Alexandru, moştenitorul care nu are de partea sa nicio hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, a blocat – fără niciun temei legal! – accesul în clădire. În momentul de față, angajații Editurii Curtea Veche nu au acces în clădire, astfel că întreaga activitate a editurii este blocată pentru a doua zi consecutiv.

„Este evident pentru oricine ca suntem victimele unui abuz, iar în acest moment ne întoarcem către toţi autorii şi colaboratorii noştri şi facem un apel către ei pentru a ne sprijini în încercarea de a depăşi acest moment dificil. Nu este permis ca în anul 2010 un astfel de eveniment să se poată produce în chiar centrul capitalei! Un asemenea abuz poate dezechilibra iremediabil o activitate culturală şi aşa văduvită de orice fel de sprijin din partea autorităţilor centrale şi locale! Lungul șir de abuzuri ar trebui să se oprească aici! Cu cât va fi amânată mai mult soluţionarea situaţiei, cu atât creşte riscul pierderii unei părţi importante din patrimoniul editurii: documente importante, manuscrise unice, calculatoare conţinând informaţii esenţiale. Le mulţumim celor care ni s-au alăturat până acum şi vă invităm pe toţi să vă spuneţi părerea despre inimaginabilul abuz la care suntem supuşi.”, a spus Iren Arsene, Director General Curtea Veche Publishing.

Aflând de acest eveniment, Vladimir Tismăneanu a declarat: „[…] s-au petrecut lucruri incalificabile: un grup de interlopi au pătruns ilegal în sediul editurii. Există marele risc să dispară calculatoare, manuscrise, întreg patrimoniul unei edituri excepţionale. Lucrurile au luat o turnură absolut scandaloasă. Trebuie să facem tot ce se poate pentru a informa opinia publică. Trebuie mobilizat Parchetul.”

Federaţia Editorilor din România îşi exprimă îngrijorarea faţă de cele întâmplate, cu atât mai mult cu cât în România anului 2010 dreptul la proprietate ar trebui sa fie absolut şi inviolabil, iar abuzurile de acest gen, din nefericire din ce în ce mai dese şi mai sonore, ne afectează pe toţi. Totodată, FER îşi manifestă solidaritatea cu editura Curtea Veche Publishing în demersul acesteia de soluţionare pe cale legală a situaţiei şi îi îndeamnă pe toţi membrii săi să îşi manifeste sprijinul moral faţă de editura în cauză.”

Număr de vizualizări :1150


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro