Billy Cowie şi Divas Dance Theatre confirmă prezenţa la FNT 2010

iul. 14th, 2010 | By | Category: Eveniment

În cadrul Festivalului Naţional de Teatru (FNT 2010) ce va avea loc în perioada 30 octombrie – 7 noiembrie 2010, ajuns în acest an la cea de-a 20 a ediţie, tot mai multe nume ale scenei internaţionale îşi confirmă prezenţa. Astfel, artistul scoţian Billy Cowie va fi prezent la Bucureşti cu Trilogia stereoscopică”, spectacol instalaţie ce îmbină coregrafia cu arta video într-un mod care plasează spectatorul la graniţa dintre arta live şi înregistrare, între senzaţiile reale şi distanţarea pe care o dă proiecţia. De asemenea, la FNT 2010 va fi prezentă compania cu care Billy Cowie a devenit cunoscut în Europa.

Billy Cowie este coregraf, compozitor şi realizator de film. Lucrează în principal în zona spectacolului de teatru-dans, a proiecţiei de dans şi a instalaţiei. Împreună cu Liz Aggiss a realizat peste 20 de spectacole sub denumirea de Divas Dance Theatre, companie cu care a devenit cunoscut în Europa. Sandler’s Wells Theatre şi Victoria and Albert Museum din Londra, EMPAC din New York sau Bargate Gallery din Southampton sunt spaţii cunoscute dedicate artei contemporane care l-au avut ca invitat pe Billy Cowie. De asemenea, importante festivaluri de dans sau film se întrec să-i prezinte şi să-i premieze lucrările (Shoot Festival – Suedia, IMZ Festival – Austria, Cinecity Festival – Marea Britanie, Temps d’Images – Germania). Routledge a publicat în 2006 volumul „Anarchic Dance” dedicat muncii celor doi coregrafi.

Reprezentaţiile care fac parte din „Trilogia stereoscopică – In the Flesh, The Revery Alone” şi „Tango de Soledad” – implică o formă specială de proiecţie 3D care dau privitorului senzaţia că împarte spaţiul, într-un mod intim, cu dansatorii. Cowie alege îndrăzneţ diverse spaţii de proiecţie: podeaua, când imaginea dansatoarei se amestecă printre spectatori sau tavanul, când publicul are senzaţia că dansatoarea stă prinsă deasupra capetelor lor, într-un echilibru sensibil. Îmbină elemente de teatru, film, poezie, muzică, pentru a realiza mici bijuterii de artă vizuală, spectacole surprinzătoare şi sensibile.

FNT vă invită la cea de-a 20-a ediţie să cunoaşteţi un artist complex şi o creaţie care „înlocuieşte realitatea cu ceva mistic, obsedant, rar” (Glasgow Herald despre The Revery Alone) sau este percepută ca „un tactil poem de dragoste” (Il Manifesto despre In the Flesh).

Număr de vizualizări :3172


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro