BB4 la final de ediţie 2010

iul. 26th, 2010 | By | Category: Eveniment

În perioada 21 mai-25 iulie 2010, a avut loc a patra bienală internaţională de artă contemporană, BUCHAREST BIENNALE 4 (Bienala Internaţională de Artă Contemporană), în 6 locaţii din Bucureşti. BB4 a conţinut expoziția principală curatoriată de Felix Vogel (Germania), cu tema “Handlung. Despre producerea posibilităților”, și o serie de evenimente paralele și prelegeri susținute de teoreticieni de prestigiu, printre care nume importante ale culturii contemporane precum Chantal Mouffe (politolog), Maria Muhle (filozof) și Vasif Kortun (curator).

Duminică, 25 iulie 2010, BUCHAREST BIENNALE 4 – Bienala Internaţională de  Artă Contemporană Bucureşti – curatoriată de Felix Vogel (n. 1987), cu titlul „Handlung. On Producing Possibilities”, s-a închis după mai mult de 8 săptămâni, timp în care s-a bucurat de un succes fără precedent pentru un eveniment românesc de artă contemporană.

Bucharest Biennale a căpătat în decursul ultimilor ani o reputaţie internaţională, iar cea mai recentă ediţie a exprimat potenţialul de creştere a acestei forme de întâlnire artistică.

BB4 s-a compus din expoziţia principală, evenimente paralele şi simultane, o expoziţie-finisaj la Institutul Cultural Român de la Stockholm, dezbateri şi conferinţe. Au participat 37 de artişti din 17 ţări,  21 de lucrări fiind produse special pentru bienală. Felix Vogel a devenit oficial cel mai tânăr curator de bienală din istoria artei. Cercetarea, selecţia artiştilor şi pregătirea textelor teoretice s-au desfăşurat pe parcursul a 2 ani.

Bienala a atras mai multă atenţie media decât oricare dintre ediţiile precedente. BB4 a beneficiat de un număr mai mare de vizitatori faţă de ediţia precedentă, depăşind cifra de 58.000.

Pentru această ediţie a fost editat un număr special bilingv din PAVILION – journal for politics and culture – cu 540 de pagini conţinând texte scrise de teoreticieni de marcă precum Chantal Mouffe, Peter Osborne, Antonio Negri, Bruno Latour, Hito Steyerl, Daniel Beland, Julia Brotea, Maria Muhle, Doina Petrescu, Reinhold Martin sau Ludger Schwarte.  De asemenea a fost editat un ghid al bienalei cu 240 pagini.

BB4 a avut ca sponsor principal Pilsner Urquell, fiind susţinută de UniCredit Tiriac Bank. Printre instituţiile care au contribuit la finanţarea BB4 s-au numărat Forumul Cultural Austriac, Danish Arts Council, IFA Berlin, IASPIS, Ministerio da Cultura, Fundacao Calouste Gulbenkian, dgARTES, OCA, Ambasada Olandei, Seacex, Ambasada Frantei, Institutul Cultural Roman, ICR Stockholm, ICR New York etc.

Urmând tradiţia, Ministerul Culturii din România a refuzat susţinerea BB4.

Conferinţa de presă care va anunţa curatorul BB5 din 2012, va avea loc la New York în data de 21 septembrie 2010.

Mai multe detalii pe pagina web: http://bucharestbiennale.org/ro/venues.html

Număr de vizualizări :1287


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro