Arhitectura lemnului, o soluţie pentru viitor ?

iul. 13th, 2010 | By | Category: Eveniment

În perioada 16 – 20 iulie 2010, în incinta Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului va avea loc o sesiune de comunicări cu participare internaţională. Vor fi prezenţi specialişti în domeniul etnologiei, arhitecturii şi al etnoecologiei din Franţa, Rusia, Italia şi România. Sesiunea va fi relizată cu sprijinul APMED Franţa. Tema principală va fi legată de conceptul de „casă pasivă”. Totodată, sâmbătă, 17 iulie 2010, în acelaşi spaţiu, de la ora 12:00, va avea loc manifestarea „Salvarea valorilor arhitecturii tradiţionale”, unde se vor prezenta oferte de construcţii vechi celor interesaţi să le cumpere în vederea demontării şi reconstrucţiei.

Conceptul de “casă pasivă” se referă la construcţiile din lemn sau alte materiale, dotate cu un sistem complicat de inerţie termică şi reprezintă un răspuns original la criza hidrocarburilor si a combustibililor. Această problematică are numeroase puncte în comun cu acele teme – mult mai ecologice – din aria « lemn-energie » sau din cea numită « lemn local – lemn regional ».

Începând din anul 2009, în cadrul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului s-a organizat Târgul de case tradiţionale din România, cu scopul de a încuraja construirea, în zonele cu potenţial turistic, a caselor de locuit sau de vacanţă, după tiparele arhitecturale locale, cu folosirea materialelor de construcţie corespunzătoare zonei de proximitate, a tehnicilor locale de construcţie, izolaţie şi ornamentare. Un alt argument ar fi acela că, în cadrul programelor de finanţare cu fonduri europene nerambursabile, se acordă un anumit punctaj acelor proiecte care promovează valorile tradiţionale locale.

Număr de vizualizări :1129


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro