spot_img

A doua ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi (IIFF 2010)

În perioada 06 – 10 octombrie 2010 va avea loc cea de a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi (IIFF 2010). Fiind singurul festival internaţional de film din zona Moldovei, IIFF aduce la Iaşi regizori, actori, producatori şi distribuitori de film din România şi din străinătate, prezintă pelicule de Oscar sau înscrise în competiţia pentru Globurile de Aur sau a premiilor BAFTA, filme care au avut prima şi singura proiecţie în România. Alături de secţiunile competiţiei de lungmetraj, scurtmetraj, documentar, animaţie şi film experimental, festivalul de anul acesta va prezenta la Iaşi avanpremiere, retrospective şi evenimente cinematografice inedite dedicate tinerilor cineaşti. Data limită de înscriere a filmelor selecţionate este 15 august 2010.

IIFF 2010 constituie mai mult decât un spaţiu pentru proiecţia filmelor. Avantajul IIFF este perioada de desfăşurare – luna octombrie – care asigură oportunitatea festivalului de a prezenta publicului cele mai premiate şi mai lăudate filme din întreg anul. ”Organizăm IIFF pentru că vrem ca festivalul acesta din Moldova să reusească să reimpulsioneze gestul atît de firesc al mersului la cinema, şi, în timp, dorinţa de a ne bucura şi a susţine cît mai concret şi asumat cultura cinematografică”, spune Ciprian Alexandrescu, Președintele Festivalului. ”Competiţia este dedicată debuturilor, întrucît scopul final al acestui festival tînăr este promovarea filmului independent românesc, a valorilor cinematografiei europene, dar şi universale, prin susţinerea tinerilor cineaşti”, a adăugat el.

Organizat de Asociaţia Română de Film Independent (ARFI) şi Capricorn&Capricorn Productions, Instituția Prefectului Judeţului Iaşi, Primăria Municipiului Iaşi şi cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, IIFF are ca obiectiv principal promovarea artei cinematografice, prin atenţia acordată filmelor de autor şi a celor independente, care să reflecte atît originalitatea şi libertatea de exprimare, cît şi a diverselor forme de limbaj cinematografic. Un festival eclectic, care nu discriminează, deschis tuturor genurilor (de la horror, la arthouse, de la pelicule de studio, la cele indie, de la documentar, la animaţie sau scurtmetraj) reflectă entuziasmul cinefil al realizatorilor.

Competiţia oficială va aduce în prim-plan o selecţie reprezentativă a curentelor recente din cinematografia internaţională. Competiţia oficială are patru secţiuni – lungmetraj ficţiune, scurtmetraj ficţiune, documentar şi film de animaţie.

Festivalul va cuprinde următoarele secţiuni: Competiţia de lungmetraj de ficţiune este deschisă cineaştilor care se află la început de carieră şi se va focusa pe suflul proaspat din cinematografia internă şi internaţională. Durata filmului trebuie să fie peste 60 minute. Lungmetrajele trebuie să fie debut cinematografic şi să fi fost realizate în ultimii doi ani, pînă la data festivalului.

Competiţia de scurtmetraj de ficţiune se adresează filmelor de orice gen, cu durata de maxim 30 de minute. Filmele trebuie să fi fost realizate în ultimi doi ani pînă la data festivalului.

Pentru competiția de animaţie, filmele trebuie să fi fost realizate în ultimii doi ani până la data festivalului, pot aparţine oricărui gen, pot avea orice abordare artistică şi realizare tehnică, condiţia fiind şi să nu depăşească 30 de minute.

Filmele care vor fi înscrise în Competiţia de documentar trebuie să fi fost realizate în ultimi doi ani până la data festivalului.

IIFF aduce şi anul acesta un proiect AltFel, o competiţie de filme experimentale şi pentru cine-amatori. Câştigătorul va primi distincţia publicului, Premiul CineFan.

PREFAŢA este o secţiune necompetitivă, care va include filme premiate la alte festivaluri, avanpremiere şi filme cu o istorie recentă proprie.

Secţiunea RETROSPECTIVE va prezenta filmele semnate de o personalitate a cinematografiei internaţionale, iar FABRICAT IN va pune focus pe filmele realizate de-a lungul anilor în România şi într-o țară invitată.

YOUNG TALENTS va aduce o selecţie a unor tineri cineaști recunoscuţi, care se afla înaintea debutului în lungmetraj şi ale căror filme de scurtmetraj au fost premiate la festivaluri din România şi internaţionale.

Trei jurii internaţionale, formate din personalitaţi ale cinematografiei mondiale, vor decerna următoarele premii filmelor aflate în secţiunea „Competiţie”: Trofeul IIFF, pentru cel mai bun film din competiţie; Premiul de regie; Cel mai bun scurtmetraj; Cel mai bun documentar; Cea mai bună animaţie; Premiul publicului, pentru cel mai bun film AltFel, ales prin votul publicului;

Premiul de excelenţă, acordat unei personalităţi a cinematografiei româneşti sau internaţionale.

Filmele înscrise în competiţie trebuie să fi fost produse în ultimii doi ani, suportul cinematografic să fie pe peliculă de 35 mm, Betacam SP, Blu-ray (cu excepţia secţiunilor de scurtmetraj, animaţie şi documentar, care pot fi înscrise doar pe suport Betacam SP, DV Cam, DVD şi Blu-ray). Toate filmele de lungmetraj vor fi prezentate în versiunea originală, cu subtitrare obligatorie în limba engleză şi traducere simultană în limba română.

Filmele video şi secţiunea AltFel vor fi proiectate pe suport DVD. Nu există restricţii legate de genul filmului.

Pelicula, însoţită de lista de dialoguri (în limba engleză sau franceză), va fi expediată la adresa: OP 15 – CP 143 Bucureşti 053120, România. Data limită de primire a filmelor selecţionate în copie originală este 20 septembrie 2010. Materialele de presă şi publicitate pentru fiecare film selectat (20 de caiete de presă, cinci fotografii și zece afişe) trebuie să ajungă la sediul festivalului până la 20 septembrie 2010.

Reguli în vederea preselecţiei:

Pentru filmele propuse pentru Competiţie, formularul de înscriere completat integral trebuie trimis alături de un DVD, fotografii din film, listă de dialoguri în limba engleză, biografia, filmografia şi o fotografie a autorului, la sediul festivalului, până la 15 august 2010.

Adresa IIFF este: OP 15 – CP 143, Bucureşti 053120, România.

Comitetul de selecţie îi va informa pe toţi cei înscrisi de rezultatele preselecţiei, până la data de 30 august 2010.

Din echipa festivalului fac parte Ciprian Alexandrescu – Președintele Festivalului/Președinte ARFI, Marius Vlad – director executiv IIFF/ARFI, Emanuel Lăzărescu – directorul festivalului, Anca Grădinariu – director artistic și selecţioner şi Valentino Rudolf – producătorul festivalului.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508