“Apasă” de Sorin Despot se lansează în cadrul Festivalului de Jazz de la Gărîna

iul. 22nd, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Sâmbătă, 24 iulie 2010, în cadrul Festivalului de Jazz de la Gărîna (Poiana Lupului), se va lansa volumul de versuri “Apasă” de Sorin Despot, Editura Cartea Românească. Prezintă: Berti Barbera şi Florian Lungu, iar autorul va citit câteva poeme din volum.

Volumul “Apasă” a obţinut Premiul pentru Poezie la Concursul de manuscrise al Uniunii Scriitorilor din România, 2009.

”Un Despot… luminat este poetul care a scris versurile din această carte, dar lumina cu care operează el este una aspră, de laser, lucidă şi neiertătoare, rareori concesivă cu licăririle duios lunare ale autocompătimirii şi autoiluzionării. Autobiografic cu măsură, adică la nivelul sugestiei, contemporan cu tehnologiile de ultimă oră, pe care e capabil să le transforme în obiecte poetice, când copil, când bătrân, când colocvial, când auster, ba aş îndrăzni să spun când femeie, când bărbat, Sorin Despot are alură de poet complex, care trăieşte cu simţurile larg deschise, fără ca acestea să-i înăbuşe simţul mai subtil al abstracţiunii: „mai mulţi oameni în stradă/ printre mai multe roţi/ farmacii şi biserici// dacă toţi aceştia realizează că vor muri/ de unde atâtea sacoşe atâta zgomot/ între filiale de bancă iar mai ales/ de unde atâta disperare în spatele/ siluetelor de carton”. Un poet acut contemporan cu timpul său.”, a scris Ioan Es. Pop pe coperta patru a volumului.

”Când are încredere în intuiţia care-i spune că banalul, cotidianul şi realitatea de zi cu zi nu sunt chiar faţa întoarsă spre sine a liricii, Sorin Despot este poet. Iar când descoperă că expresivitatea stă întotdeauna afară din rând, hlizindu-se la cuvintele care au epuizat sensurile şi aprinzând simţurile, scrie poezie.”, a scris Florin Iaru pe coperta patru a volumului “Apasă”.

Mai multe detalii despre programul Festivalului de Jazz de la Gărîna, pe pagina web: http://garana-jazz.ro/?page_id=30

Sorin Despot este un pseudonim literar/ numele din buletin al autorului este Sorin Staicu. S-a născut la 18 iunie 1985, în Buzău, a absolvit Colegiul Naţional „B.P. Hasdeu”, şi din perioada liceului este membru al Asociaţiei Române pentru Dezbatere, Oratorie şi Retorică. A absolvit facultatea de Comunicare în 2008. Din 2009, este masterand la SNSPA- management educaţional şi comunicare instituţională. Scrie poezie/ uneori migălos/ nu mai ştie de când/ dacă îl întrebi cu ce se ocupă, îţi va răspunde că face freelance copywriting, PRomovare culturală şi traduceri de tot felul. Ultima jucărie? www.cuTarescu.ro

Număr de vizualizări :1445


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro