„Concreţii” în regia lui Alex Mihăescu şi „Călătoria lui Gruber” de Radu Gabrea, pe scena americană

iul. 22nd, 2010 | By | Category: Eveniment

În perioada 14-18 iulie 2010, la Performance Space 122 (PS122) New York, în cadrul undergroundzero festival”, a avut loc spectacolul „Concreţii”, după Vladimir Sorokin (producţie a Teatrului Luni de la Green Hours, regia Alex Mihăescu). Prezenţa spectacolului la New York a fost susţinută prin programul Cantemir al Institutului Cultural Român.

Pentru mai multe informaţii despre „undergroundzero festival”, vizitaţi website-ul ICRNY http://www.icrny.org/s270-2010-The_Concretes_at_undergroundzero___PS122.html.

Comentată atât de “Time Out New York”, cât şi de „NYTheatre.com Review” şi „America Oggi”, piesa „Concreţii”, după Vladimir Sorokin (producţie a Teatrului Luni de la Green Hours, regia Alex Mihăescu), s-a bucurat la undergroundzero festival din New York de prezenţa unui public pe cât de surprins, şi uneori agresat de mesajul violent anticonsumerist al piesei, pe atât de dispus să participe la lectura în cheie conceptuală propusă de Alex Mihăescu. Cronicarul de la „NYTheatre.com Review” a scris: „o trupă talentată şi dedicată, alcătuită din Katia Pascariu, Monica Săndulescu şi Marius Damian, sub direcţia lui Alexandru Mihăescu, se aruncă trup şi suflet în această felie  de literatură. Jocul actorilor este sălbatic şi fizic – atât de mult,  încât aproape am regretat că piesa este de fapt un text literar (…) Cu toate că ar fi de semnalat critici în privinţa scriptului şi a regiei, conţinutul de idei al spectacolului merită pe deplin o şansă de la spectator.”

„Time Out New York” observă „intensitatea admirabilă, inteligentă şi jucăuşă” pe care o realizează video designul lui Cinty, iar Mario Fratti (America Oggi) îşi încheie comentariul astfel: „Trei actori plini de îndrăzneală, bine conduşi de regizor, transmit obsedanta realitate a unei lumi prin excelenţă consumeriste, materiale, posesive, <concrete>, care aruncă poezia şi spiritualitatea existenţei umane în derizoriu. Totuşi, performanţa actorilor şi a regizorului în a ne face conştienţi de acest lucru ne dă speranţă.”

Aflat la New York pentru a treia oară în ultimii patru ani, Teatrul Luni de la Green Hours nu-şi dezminte reputaţia nonconformistă, trezind interesul presei specializate.

„Călătoria lui Gruber” la San Francisco Jewish Film Festival

Duminică, 25 iulie 2010, în cadrul San Francisco Jewish Film Festival, la Castro Theatre din San Francisco şi în 1 august 2010, la Roda Theatre din Berkeley, un alt spectacol românesc va fi prezent pe scena teatrală americană, Călătoria lui Gruber” de Radu Gabrea.

După premiera americană în cadrul Festivalului de Film Românesc din New York în decembrie 2008, „Călătoria lui Gruber”, de Radu Gabrea, reconfirmă o receptare entuziastă în SUA. Cariera acestui film continuă în iulie în cadrul San Francisco Jewish Film Festival, primul şi cel mai mare festival de gen din lume. Cele două proiecţii ale filmului vor fi urmate de o discuţie cu regizorul Radu Gabrea şi producătorul Victoria Cociaş, a căror participare la festival este sprijinită de ICR New York.

Deja în avanpremieră, Mick LaSalle a scris în “San Francisco Chronicle” în data de 18 iulie 2010: „Acesta este un film excepţional din România, tratând subiectul Holocaustului într-un mod neaşteptat şi convingător.” Alături de celelalte filme ale lui Radu Gabrea care au adus în atenţia internaţională tematici originale din istoria României, „Călătoria lui Gruber” demonstrează în ce măsură traducerea artistică a unor subiecte cu mare încărcătură emoţională determină întreţinerea unui interes viu pentru cultura română într-un context internaţional. Cea mai recentă producţie a lui Radu Gabrea, „Mănuşi roşii”, a avut o remarcată premieră în Romania la TIFF anul acesta în luna iunie, în prezenţa distribuţiei şi a regizorului.

Număr de vizualizări :1235


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro