„Brâncuşi. Pravila de la Craiova. Etica lui Brâncuşi” de Petre Pandrea

iul. 12th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

În colecţia “Fapte, idei, documente” a Editurii Vremea a apărut volumul „Brâncuşi. Pravila de la Craiova. Etica lui Brancuşi de Petre Pandrea.
„Astăzi, am desprins sabia avocaturii de la cingătoare şi am atârnat‑o în cui. Adio! În locul sabiei verbului, mă exercit cu dalta condeiului, ridic o statuie lui Brâncuşi, în aceste pagini monografice, şi zidesc „Pravila de la Craiova” de care ţinea amicul nostru aşezat la Paris, printre străini, cu dalta, cu mistria şi cu cobiliţa. Eu nu mai port cobiliţa. Nu mai am nevoie. Copiii s‑au ridicat pe picioare proprii, pensia mi‑este prea mare (nevasta, sărăcuţa de ea, a ajuns să nu mai vrea nimic…) pentru crăpelniţă, şi nici de glorie postumă nu‑mi pasă. Gloria mea actuală este imensă pe plaiurile Moldovei, în Transilvania şi la Bucureşti. Mă enervează şi mă înspăimântă. Nici nu mai pot înainta pe Calea Victoriei din cauza lumii care încearcă să‑mi vorbească, să mă consoleze, să mă asigure de stimă. Pe Valea Oltetului şi a Jiului am ajuns o mică legendă. (…) Mi s‑a dus buhul eroismului şi se lansează povestea sfinţeniei. Nu sunt sfânt, ci om, oltean cu “Pravila de la Craiova” la subţioară, în minte şi în inima. Am candidat la eroism şi am eşuat”. , scrie autorul.
Petre Pandrea (1904-1968), eseist, publicist şi avocat din perioada interbelică. A fost arestat de patru ori în perioada 1940-1944, apoi, după venirea comuniştilor, între 1948-1952 şi 1958-1964, fiind inclus în lotul Pătrăşcanu. Dintre manuscrisele confiscate de securitate şi redate apoi familiei, au apărut „Memoriile mandarinului valah”, „Reeducarea de la Aiud. Jurnal penitenciar 1961-1964”, „Garda de fier. Jurnal de filosofie politică”, „Helvetizarea României”, „Crugul Mandarinului. Jurnal intim 1952-1958”, „Călugarul alb”, „Brâncuşi. Amintiri şi exegeze”.

Număr de vizualizări :1218


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro