“Violoncelistul din Sarajevo” de Steven Galloway

iul. 8th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Volumul “Violoncelistul din Sarajevo”, apărut recent la Editura Litera Premium a fost publicat până în momentul de faţă în 16 ţări şi a devenit la scurt timp după publicare un bestseller internaţional. El a apărut în România în traducerea lui Şerban Bican.

Patru oameni încearcă să supravieţuiască într-un oraş devastat de război. Patru destine se împletesc într-un univers haotic. De la fereastra sa, un violoncelist vede cum douăzeci şi doi dintre prietenii şi vecinii lui sunt ucişi de un obuz. Într-un act de sfidare, omul îşi făgăduieşte să cânte douăzeci şi două de zile, în memoria lor, acolo unde a avut loc atacul. Altundeva, tânărul Kenan îşi riscă viaţa în căutare de apă pentru familia lui. Dragan vinde pâine în schimbul unui adăpost. O tânără femeie lunetist, poreclită Săgeata, împuşcă soldaţi şi îl apără pe muzician cu propria ei viaţă. În tot acest timp, violoncelistul cântă.

Un roman cu o forţă şi o intensitate incredibile, o mărturie a dăinuirii într-un timp al terorii şi al suferinţei, Violoncelistul din Sarajevo explorează căile prin care războiul poate schimba propria noastră definiţie a umanităţii şi dezvăluie felul în care banalul ritual cotidian al vieţii poate fi o formă de rezistenţă.

“Cu o imagistică de neuitat şi cu o simplitate sfâşietoare, această carte vorbeşte convingător despre triumful spiritului în faţa unei disperări copleşitoare şi despre puterea artei de a împrăştia întunericul.”, scria despre acest volum The Washington Post.

“Deşi ancorată în realitatea asediului oraşului Sarajevo, din anii 1990, drama violoncelistului transcende spaţiul şi timpul. Este o poveste universală şi o mărturie despre supravieţuire.” – Khaled Hosseini, autorul romanelor Vânătorii de zmeie” şi “Splendida cetate a celor o mie de sori”.

Steven Galloway este un scriitor canadian născut în Vancouver. A crescut în Kamloops, British Columbia, unde a absolvit University College of the Cariboo şi University of British Columbia. Este autorul a trei romane: Finnie Walsh (2000), cu mai multe nominalizări la premii pentru debut, Ascension (2003), tradusă în mai multe limbi, şi, cel mai recent, Violoncelistul din Sarajevo (2008), considerat “opera unui maestru” şi devenit imediat bestseller internaţional. În prezent, Steven Galloway predă cursuri de creative writing la University of British Columbia.

Număr de vizualizări :1274


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro