“Surâd, deci exist” de Vasile Andru

iul. 8th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

În colecţia “Sapientia” a Editurii Paralela 45 a apărut volumul “Surâd, deci exist” de Vasile Andru.

“Înţelepciunea este genetică, dar, precum talantul neîngropat, ea se înmulţeşte, din una se fac trei: sophia, phronesis, synesis – adică pe româneşte: cunoaştere divină, prudenţă, judecată.“, scrie Vasile ANDRU.

Cartea de faţă începe astfel: revenit în patrie după un ocol al lumii, scriitorul Vasile Andru este îndemnat de reporterul şi etno-prozatorul Dumitru Brădăţan (Dumi Brad, aici) să dezvăluie lumea văzută, dar şi pe cea nevăzută, atât cât este îngăduit. Autorul ia pulsul mileniului III şi al veacului care „îşi arată colţii“, şi al generaţiei „palide şi scindate“. Dumi Brad, care este nu doar reporterul, ci mai ales ucenicul ascultător, zice: „Am ars o mie şi una de impurităţi la şcoala de sapienţia a lui Vasile.” Reporterul este un challenger, el a provocat şase din cele optsprezece dialoguri. La acestea, în sumar, Andru adaugă şi cinci eseuri, mărturii şi reflecţii despre arta de a trăi şi a nu îmbătrâni, despre arta de a întrebuinţa bine planeta. Însoţit de surâsul care are ceva metafizic, conţinând şi râs, şi plâns. Toate având incidenţă cu o biografie devenită destin.

Număr de vizualizări :1275


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro