“O viaţă împreună”, primul roman scris în grai neaoş gorjenesc

iul. 7th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Joi, 15 iulie 2010, ora 12:00, la Biblioteca Judeţeană „Christian Tell” din Tîrgu-Jiu (Sala de lectura „Mihai Eminescu”), are loc lansarea romanului „O viaţă împreună” de Constantin Stănoiu. Despre acest volum vor vorbi scriitorii: Ion Popescu Brădiceni, Ion Trancău şi Andrei Novac. Moderator: Olimpia Bratu.


Romanul “O viaţă împreună” de Constantin Stănoiu a luat naştere pe blogul său, www.neacostache.com, capitol cu capitol, sub ochii cititorilor. Doar în cazul ultimelor capitole, autorul a ales să nu fie publicate pe blog, acestea fiind cuprinse în roman.

“O viaţă împreună” este primul roman scris în grai neaoş gorjenesc, cu regionalismele specifice. Pentru o mai bună înţelegere a acestor regionalisme, autorul ataşează la sfârşitul romanului un mic dicţionar de gorjenisme (oltenisme), în care sunt cuprinse chiar şi unele cuvinte, care azi, în zona respectivă, sunt rar întrebuinţate.

Cele două personaje centrale ale romanului, Nicolae şi Rusanda, doi ţărani dintr-un sat gorjean, îşi unesc destinele în vara anului 1940, în urma unei idile scurte dar puternice, unindu-i pentru toată viaţa. O conjunctură firească, satisfacerea serviciului militar, apoi una istorică, plecarea pe frontul de est a lui Nicolae, anii grei de prizonierat, îi despart pe cei doi tineri ce nu îşi pierd speranţa de a se revedea. Reîntoarcerea lui Nicolae acasă şi reîntâlnirea cu Rusanda, face ca viaţa lor să-şi reia cursul, cu bucurii şi necazuri, speranţe şi împliniri, trecute împreună, cu dragoste şi devotament, până în ultima zi a vieţii.

Romanul cuprinde scene de dragoste, scene de o înaltă încărcătură eroică, scene de disperare şi deznădejde, durere şi neputinţă, dragoste şi speranţă, bucurie, fericire, scene de umor, satisfacţie a unei vieţi trăite în doi, satisfacţia de a-şi vedea copiii împliniţi. Romanul “O viaţă împreună” oferă cititorilor săi, o lecţie de viaţă şi moarte.

Număr de vizualizări :1378


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro