“Marea depresiune şi cinema-ul” la VerdeCafe

iul. 19th, 2010 | By | Category: Eveniment

Vineri, 23 iulie 2010, ora 19:00, în VerdeCafe (str. Domniţa Ruxandra 15, Bucureşti) are loc dezbaterea “Marea depresiune şi cinema-ul”, lector fiind criticul de film Anca Grădinariu. Evenimentul este organizat de Fundaţia Calea Victoriei.

Cum va afecta prelungita criză actuală artele şi entertainment-ul? Ce resurse şi ce strategii trebuie puse la bătaie, pentru ca publicul să continue să plătească un bilet de intrare? Poate înainte de a da un verdict şi o soluţie, cel mai bine a fi să ne uităm puţin în urmă, să facem o comparaţie cu ce s-a întâmplat în perioada Marii depresiuni.

Să descoperim cum a reuşit să contracareze Hollywood-ul, devenit încă din anii `20 centrul cinematografiei mondiale, această criză, cum a izbutit să atragă spectatori în cinema şi cum a învăţat să supravieţuiască inventând noi genuri, mai economice. Degringolada star-system-ului era, la acea vreme, cu atât mai accentuată, cu cât ea era dublată şi de apariţia sunetului, inovaţie ce a pus capat carierelor multora şi care a zguduit din temelii sistemul. Şi, cu toate astea, Hollywoodul, a găsit, ca mai întodeauna în istoria sa, forţa să se replieze şi să se re-inventeze şi începutul anilor `30 a fost una dintre cele mai fertile şi mai excitante perioade din istoria cinema-ului, după unii chiar una „de aur”.

Cum „fabrica de vise” nu era chiar faimoasă prin faptul că re-edita realitatea, producătorii şi-au dat seama repede că publicul deprimat avea nevoie de distracţie, de evazionism şi de „big entertainment”, cum ar fi uluitoarele producţii coregrafice ale lui Bugsy Berkeley. A fost epoca în care cinema-ul a început să producă „B-movies” ieftine, printre care o serie de filme „noir” seminale şi de horror-uri clasice. O eră extraordinară, care va influenţa decisiv viitorul celei de-a şaptea arte şi care va da nenumărate capodopere „minore”.

Număr de vizualizări :1265


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro