“Căderea zidului din Berlin şi a comunismului pe înţelesul nepoţelei mele Soazig” de Mark Ferro

iul. 19th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

De curând, la Editura Cartier, în colecţia “Verde”, a apărut volumul “Căderea zidului din Berlin şi a comunismului pe înţelesul nepoţelei mele Soazig” de Mark Ferro, în traducerea din franceză a lui Adrian Ciubotaru.

Căderea Zidului berlinez marchează mai mult decât orice altceva prăbuşirea regimului comunist. Sigur că au existat şi alte „ziduri” în istorie, dar niciunul nu a avut semnificaţia celui construit la Berlin.
În China antică, zidul înălţat în jurul ţării avea funcţia de a o proteja de invaziile străine. Limes-ul dimprejurul Imperiului Roman reprezenta un ansamblu de fortificaţii menit să protejeze teritoriul de barbarii din nord şi de nomazii din sud. În ultimii ani, zidul construit în sudul Israelului (nu trebuie să-l confundăm cu Zidul Plângerii din Ierusalim) are ca scop apărarea ţării de teroriştii palestinieni. Americanii construiesc acum un zid la frontiera cu Mexic, destinat să pună capăt imigraţiei clandestine. Toate aceste ziduri au o funcţie defensivă. Nu şi în cazul celui din Berlin.

Număr de vizualizări :1214


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro