Radu Pavel Gheo citeşte la Cluj din cel mai recent roman al său, “Noapte bună, copii!”

iun. 1st, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Astăzi, 2 iunie 2010, ora 18.00, Radu Pavel Gheo va citi din romanul “Noapte bună, copii!” în cafeneaua “Insomnia” din Cluj, în cadrul Clubului literar “Nepotu’ lui Thoreau”. Prezintă: Valentin Derevlean.

După ani de emigraţie americană, Marius vine în România într-o vizită de afaceri. Dar nu doar atât. Ca dovadă, şi-a adus cu el un Chevrolet Corvette roşu, unul din visele materializate ale adolescenţei lui. Ceea ce nu ştie încă este că în fosta lui ţară nu-l aşteaptă doar amintirile luminoase şi plăcerea de a-şi etala prosperitatea şi succesul american, ci şi umbrele trecutului. “Noapte bună, copii!” este un periplu în timp şi spaţiu prin partea întunecată a Los Angeles-ului, prin jocurile nu întotdeauna simple şi vesele ale copilăriei din satul bănăţean al bunicilor, printr-un alt sat, din Moldova, unde se cer încheiate socoteli vechi, prin lumea literară a Iaşiului, în care încearcă să supravieţuiască unul dintre tovarăşii de demult ai lui Marius, ultimul rămas în ţară. Iar în vârtejul de întâmplări când tragice, când comice, apar câteodată lucruri neînţelese şi înfricoşătoare. La începutul acestei istorii erau patru – patru copii care visaseră să ajungă Dincolo. Ca noi toţi, o întreagă generaţie care am tânjit şi mai tânjim încă după Tărâmul Făgăduinţei.

„Un autor plin de talent, care se mişcă lejer între Cehov şi Caragiale. Prima calitate a lui Gheo e că ştie să povestească în aşa fel încât cititorii să nu se plictisească, lucru rar la autorii români tineri.”, scria Ştefan Agopian despre volum.

Gheo Radu Pavel (n. 1969, Oraviţa). Este absolvent al Facultăţii de Litere, Universitatea de Vest Timişoara (1994). Este redactor şi traducător al Editurii Polirom şi redactor al revistei “Orizont” din Timişoara. A publicat proză scurtă, eseuri, critică şi traduceri. Deţine rubrici permanente în săptămânalul ieşean “Suplimentul de cultură” şi în revistele lunare “Orizont” din Timişoara şi “Noua literatură” din Bucureşti.

Volume publicate: Valea Cerului Senin (proză scurtă, Athena, 1997); Despre science fiction (studii teoretice, ediţia I, Omnibooks, 2001; ediţia a II-a, Tritonic, 2007); Adio, adio, patria mea cu î din i, cu â din a (eseuri, ediţia I, Polirom, 2003; ediţia a II-a, Polirom, 2005); Românii e deştepţi (eseuri, ediţia I, Polirom, 2004; ediţia a II-a, Polirom, 2006); Fairia – o lume îndepărtată (roman, Polirom, 2004); DEX-ul şi sexul (publicistică, Polirom, 2005), Numele mierlei (2008), Noapte bună, copii! (2010). A coordonat împreună cu Dan Lungu volumul Tovarăşe de drum. Experienţa feminină în comunism (Polirom, 2008).

A fost distins, printre altele, cu premiul revistei “Sfera politicii”, pentru cea mai bună traducere a unei lucrări de ştiinţe politice (Leo Strauss, Cetatea şi omul, Polirom, 2000); premiul Asociaţiei Scriitorilor din Timişoara pentru volumul Adio, adio, patria mea cu î din i, cu â din a (2003); premiul „Ioan Slavici” pentru merite culturale (2005); premiul „Pro-Cultura Timisiensis” pentru merite culturale deosebite, acordat de Consiliul Judeţean Timiş (2005); premiul Asociaţiei Scriitorilor din Timişoara pentru volumul DEX-ul şi sexul (2005); diplomă de excelenţă în domeniul cultural, acordată de Primăria Timişoara (2007).

A apărut în mai multe antologii de proză şi eseuri din România, iar o serie de texte scurte i-au fost traduse în franceză, germană, maghiară, polonă, sîrbă, slovenă. În anul 2007 a scris o piesă de teatru, Hold-Up Akbar SAU Toţi în America, pusă în scenă de Teatrul Naţional din Timişoara.

Este membru al Uniunii Scriitorilor din România (2003), al PEN CLUB România (2004) şi membru fondator al Asociaţiei Culturale CLUB 8, Iaşi.

Număr de vizualizări :1125


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro