Programele editoriale Lumen, deschise autorilor români

iun. 15th, 2010 | By | Category: Postcard

În perioada 14 iunie-1 iulie 2010, Editura Lumen realizează procesul de selecţie de volume pentru Programele editoriale Lumen- Cartea de Cultură şi Lumen- Cartea Academică. Volumele selectate vor fi propuse spre finanţare către Administraţia Fondului Cultural National (AFCN) sau către Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), în funcţie de specificul volumelor şi în acord cu metodologiile celor două instituţii.

Începând cu data de 14 iunie 2010 autorii sunt aşteptaţi să-şi depună propunerile de volume pentru programele Lumen- Cartea de Cultură şi Lumen- Cartea Academică, în cadrul procesului de selecţie desfăşurat de Editura Lumen.
Editura Lumen, în spiritul promovării excelenţei în domeniul cercetării şi a creaţiei culturale, realizează o selecţie deschisă a volumelor ce vor fi propuse spre finanţare instituţiilor statului cu atribuţiuni în domeniul culturii şi cercetării ştiinţifice.
În cadrul programului Lumen- Cartea de Cultură, în acord cu metodologia AFCN pentru proiectele editoriale, disponibilă începând cu luna iunie 2010, priorităţile programului sunt:
Încurajarea operelor de debut; Stimularea apariţiei titlurilor de referinţă şi a publicaţiilor de specialitate; Stimularea apariţiei publicaţiilor specializate, de nişă, încurajarea calităţii editoriale.
Pentru programul Lumen- Cartea de Cultură sunt acceptate maxim 15 propuneri de volume din partea fiecărei edituri.
În cadrul Programului Lumen- Cartea Academică, în acord cu metodologia ANCS pentru programul Subvenţionarea literaturii tehnico-ştiinţifice, domeniile de referinţă sunt:
matematica şi ştiinţele naturii; ştiinţe inginereşti; ştiinţe socio-umane; ştiinţele vieţii şi ale Pământului (inclusiv mediu); ştiinţe agricole (agricultură, silvicultură, calitate şi siguranţă alimentară); ştiinţe medicale.
Datorită timpului scurt în care trebuie formulate cererile de finanţare, Editura Lumen va realiza procesul de contractare în vederea solicitării finaţării din partea AFCN, proiecte editoriale, respectiv ANCS subvenţionarea literaturii tehnico-ştiintifice, imediat ce cartea este acceptată de către referenţii de specialitate ai Editurii Lumen. Ca atare, este posibil ca procesul de selecţie să se finalizeze înainte de termenul limită de 1 iulie 2010.
Pentru procesul de selecţie pentru programele Lumen- Cartea de Cultură şi Lumen-Cartea Academică sunt necesare trimiterea către Editura Lumen, la adresa edituralumen@gmail.com, următoarele:
-Curriculum Vitae;
-Scrisoare de intenţie;
-Prezentarea volumului (în aproximativ 3-4 pagini);
-2 referinţe pentru volumul propus;
-Cuprinsul volumului propus spre selecţie;
-Fragmente semnificative din volumul propus;
-Declaraţie pe propria răspundere cu privire la drepturile de autor asupra materialului propus.
Volumele ce vor fi propuse spre selecţie în cadrul programelor editoriale Lumen- Cartea de Cultură şi Lumen- Cartea Academică trebuie să se afle în stadiul final de elaborare, autorii având obligaţia de a finaliza orice tip de corectură până la data de 1 septembrie 2010, în cazul în care propunerea sa va fi în prima etapă acceptată de echipa de evaluatori a Editurii Lumen, iar în a doua etapă va fi acceptată de comisia de evaluatori din partea celor două instituţii, respectiv Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) sau Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS). Menţionăm faptul că un volum poate fi propus spre finanţare doar la una dintre cele două instituţii.
Procesul de selecţie al volumelor în cadrul celor două programe ale Editurii Lumen se va realiza în ordinea intrării propunerilor de volume din partea autorilor în redacţia Editurii Lumen, până la data de 10 iulie 2010. Procesul de selecţie la nivelul Editurii Lumen presupune pe de o parte evaluarea ştiinţifică/ culturală a propunerii de volum prin procesul de Double Blind Peer Review, precum şi evaluare editorială, cu privire la impactul volumului pe piaţa cărţii.
Reamintim potenţialilor autori faptul că în anul 2009 Editura Lumen a reuşit performanţa de a i se fi acceptat la finanţare toate cele 15 titluri solicitate către AFCN, iar în anul 2008, 7 din cele 10 titluri solicitate spre finanţare. Totodată, propunerea spre finanţare nu implică în mod automat şi acceptarea de către instituţiile abilitate. În cazul în care un volum este acceptat spre finanţare, AFCN sau ANCS pot finanţa doar parţial apariţia volumului, caz în care alături de Editura Lumen şi AFCN, respectiv ANCS este posibil să fie necesar a fi cooptaţi alţi finanţatori privaţi (conform legii este exclusă dubla finanţare publică).
Propunerile editoriale însoţite de documentele mai sus amintite sunt aşteptate la adresa de e-mail edituralumen@gmail.com cu menţiunea PENTRU LUMEN CARTEA DE CULTURĂ sau PENTRU LUMEN CARTEA ACADEMICĂ.

Număr de vizualizări :2852


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro