O fabulă scrisă pentru educarea prinţilor

iun. 17th, 2010 | By | Category: Carte in lucru

În curând, la Editura Polirom va apărea volumul “Kalila şi Dimna sau înţelepciunea Orientului” în traducerea din limba arabă a lui George Grigore şi ilustraţii de Radu Răileanu, colecţia „Hors Collection”.

Volumul reprezintă una dintre comorile literaturii universale, “Kalila şi Dimna” fiind povestea a doi şacali ajunşi la curtea regelui leu. Deşi l-a influenţat chiar şi pe Dimitrie Cantemir când şi-a compus “Istoria Ieroglifică”, este pentru prima dată când faimoasa fabulă cu origini antice este transpusă în româneşte. Scrisă iniţial cu intenţia de a-i educa pe tinerii prinţi în arta guvernării şi de a le desluşi ce înseamnă puterea, trădarea şi prietenia, cartea cuprinde zeci de poveşti în rama altor poveşti. Recomandată atât copiilor, pentru umorul şi înţelepciunea fabulelor cu animale, cât şi iubitorilor de basme sau de literatură clasică, “Kalila şi Dimna” este o carte care nu poate lipsi din bibliotecă. “Kalila şi Dimna” sau “Fabulele lui Bidpai” a fost scrisă în jurul anului 200 î.Hr., în limba pali, apoi tradusă în sanscrită, iar de aici în persană, din care va fi tradusă de Ibn al-Muqaffa’ în jurul anului 750 în arabă. Atât originalul în pali, cât şi traducerile în sanscrită şi persană s-au pierdut, după traducerea în sanscrită rămânând doar o adaptare târzie, “Pañcatantra”. Versiunea arabă, diferită de “Pañcatantra”, va fi tradusă ulterior în limbile europene, cunoscând zeci de variante şi rivalizând cu “O mie şi una de Nopţi”, cu care are o serie de similitudini.

Număr de vizualizări :1410


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro