Fortul Jilava, transformat într-un posibil obiectiv turistic

iun. 8th, 2010 | By | Category: Eveniment

Mâine, 10 iunie 2010, ora 11:00, la Fortul 13- Penitenciarul Jilava, are loc vernisajul expoziţiei fotografice “Curriculum Vitae” a artistului Andu Novac, cu o intervenţie a lui Mircea Nicolae şi texte de Mugur Grosu. La eveniment au fost invitaţi să participe reprezentanţii clasei politice, ambasadori, reprezentanţi ai societăţii civile, oameni de cultură şi artă,  reprezentanţi ai diferitelor organizaţii guvernamentale sau neguvernamentale din România. Evenimentul este organizat de Ministerul Justiţiei-Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Fortul Jilava sau două hectare de celule subterane, reprezintă placa turnantă  a tuturor închisorilor comuniste româneşti, un penitenciar de tranzit prin care au trecut între anii 1948-1964,  pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp, toţi deţinuţii politici din România comunistă.  Deşi au trecut mai bine de 20 de ani de la schimbarea regimului politic, deşi România nu are un muzeu al totalitarismului, deşi locul este atât de spectaculos încât poate deveni un punct de atracţie pentru orice străin şi pentru orice român care caută să-şi înţeleagă trecutul,  societatea românească – exceptând demersurile timide ale foştilor deţinuţi politici, nu a întreprins nimic pentru reconsiderarea fostei închisori.

Fortul Jilava se află în imediata vecinătate a actualului Penitenciar Jilava. Administraţia Naţională a Penitenciarelor a făcut primul pas, solicitând clasarea şi trecerea acestuia în categoria  monumentelor istorice, pasul următor, acela de transformare a fortului în complex muzeal-cultural, ţine însă de societatea românească, iar evenimentul din 10 iunie  2010 este conceput tocmai pentru a atrage atenţia asupra locului.  Fortul Jilava trebuie şi poate fi transformat într-un complex muzeal – cultural. Aflat la 10 km depărtare de Bucureşti el poate fi transformat într-un obiectiv turistic spectaculos, de cea mai mare importanţă, animat de conferinţe,  expoziţii, festival de film pentru drepturile omului, ateliere, bibliotecă,  simpozioane etc.  Toate  fostele ţări  comuniste au  fost preocupate de  conservarea trecutului,  de repunerea în drepturile legitime a unei istorii care a marcat existenţa a milioane de oameni, iar România are la rândul ei această datorie atât faţă de trecutul ei, cât şi faţă de viitorul ei.

Număr de vizualizări :6428


2 Comments to “Fortul Jilava, transformat într-un posibil obiectiv turistic”

  1. serban spune:

    ar trebui conservata toata puscaria si transformata intr- un mare muzeu EUROPEAN, CONTRA COST

  2. SERBAN spune:

    ACOLO POT FI CISTIGATI MULTI BANI

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro