Festivalul Naţional de Teatru 2010 şi-a anunţat selecţia

iun. 15th, 2010 | By | Category: Eveniment

Luni, 14 iunie 2010, ora 16:00, în cadrul unei conferinţe de presă, Festivalul Naţional de Teatru ce se va desfăşura în perioada 30 octombrie-7 noiembrie 2010, ediţia a XX-a, şi-a anunţat selecţia.

Cristina Modreanu, selecționerul unic și director artistic FNT, a declarat: “Ca structură, FNT a rămas în mare parte ca în 2008 și 2009, fiindcă am dorit să închei rotund acest mandat de selecționer. În schimb, am hotărât ca în 2010 să nu mai separăm producțiile independente de selecția oficială pentru că acestea diferă doar ca sistem de producție, nu din punct de vedere artistic, în ultimii ani sistemul independent având o dezvoltare dinamică și benefică, asupra căreia vreau să atrag atenția.”

În cadrul selecției, Cristina Modreanu a anunțat și cele două premiere în cadrul FNT, spectacolele regizate de Rodrigo Garcia la Teatrul Național din Timișoara și Matthias Langhoff la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj.

FNT 2010 va cuprinde și spectacole din străinătate, cele două producții confirmate momentan sunt “Hey, Girl!” regizat de Romeo Castelucci și „Regele moare” de Eugene Ionesco, în regia lui Silviu Purcărete, coproducție Les Arts et Mouvants, Cie à l’endroit des mondes allant vers (Paris), Ex-Ponto Festival (Slovenia), UNITER, Institutul Cultural Român prin programul Cantemir, alte două spectacole invitate fiind în curs de confirmare și urmând să fie anunțate în toamnă.

FNT 2010 este completat cu dezbateri, conferințe, întâlniri, lansări de carte, filme despre teatru și dans.

Aura Corbeanu, director executiv FNT și vicepreședinte UNITER, a declarat: „În afara finanțatorilor principali (Ministerul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Cultural și Consiliul General al Primăriei Municipiului București) și alți sponsori și parteneri de valoare, suntem bucuroși că din 2009 avem susținerea Institutului Cultural Român care a acceptat să susțină FNT pe o perioadă de trei ani, acoperind toate cheltuielile legate de prezența profesioniștilor (promoteri, directori de teatre, ziariști) din străinătate. Aceștia vor fi nu mai puțin de 60 de persoane, asigurând recunoașterea internațională a celui mai important eveniment teatral al toamnei.”

În cadrul FNT 2010, îşi vor prezenta spectacolele şi vor susţine conferinţe şi prezentări  video Lee Breuer, Michal Kobialka, Romeo Castellucci, Rodrigo Garcia şi Matthias Langhoff.

Lee Breuer este profesor, regizor de film, poet, scriitor şi regizor de teatru. Este directorul artistic al Mabou Mines Theater Company din New York, companie la fondarea căreia a participat, în 1970, alături de colegii săi: Philip Glass, Ruth Maleczech, JoAnne Akalaitis, David Warrilow şi Frederick Neuman. A câştigat numeroase premii Obie, dar şi Edinburgh Herald’s Archangel Award şi The Helen Hayes Award. Breuer a predat la Yale University School of Drama (1986-99); Stanford University (1995-99); UC Santa Cruz (1994); Arizona State University West (1992-93) şi Harvard University (Writers and Directors Seminar – 1981).

În cadrul FNT 2010, Breuer va susţine o conferinţă şi o prezentare video a activităţii sale în compania Mabou Mines.

Romeo Castellucci combină regia de teatru cu arta plastică într-un mod visceral, iar rezultatul îl plasează în topul mondial al regizorilor. După ce a studiat artele plastice la Universitatea de Arte Frumoase din Bologna, Castellucci a fondat, în 1981, alături de soţia sa, dramaturgul Chiara Guidi şi sora sa, scriitoarea Claudia Castellucci, Societas Raffaello Sanzio. Opera sa este comparată cu ’Wunderkammer’-ul baroc,  unde vizitatorii pot vedea tot soiul de rarităţi. Sau cu un vis, plin de fantezie şi întâmplări contradictorii, unde există alte legi ale timpului, spaţiului şi limbajului.

Munca lui Romeo Castellucci alături de Societas Raffaello Sanzio este considerată de mulţi a fi cel mai vizionar teatru experimental al timpurilor noastre. Felul în care Castellucci interoghează şi potenţează forme teatrale diferite, duc către o creaţie extraordinară, controversată, care vorbeşte fără compromis despre condiţia umană.

Spectacolul “Hei Girl!” vine în 2010 la FNT după impresionante turnee în Europa sau America de Nord.

Rodrigo Garcia s-a născut în 1964 în Argentina, unde a trăit până la 19 ani. Din anul 1986 s-a stabilit la Madrid, unde a a fondat, în 1989, compania Carniceria Teatro (Teatrul Măcelăria). Autor adulat şi controversat, cu un discurs emblematic pentru timpurile pe care le traversăm, Rodrigo Garcia abordează tăios, fără menajamente, contradicţiile acestora, iar piesele sale vorbesc direct, uneori brutal, despre excesele consumismului care nu mai lasă loc reflecţiei, despre ipocrizia globalizării şi a “politicii corecte”. O poetică specială, crudă uneori, şocantă chiar prin libertatea ei absolută, caracterizează opera sa de dramaturg, ca şi pe cea de regizor.

În luna noiembrie 2009, Rodrigo Garcia a câştigat în Polonia Premiul “Noi Realităţi Teatrale”, alături de Pippo Delbono, de Guy Cassiers, de Árpád Schilling şi de Francois Tanguy. În vara aceasta, va face primul spectacol în România, la Teatrul Naţional din Timişoara, spectacol care va fi prezentat în FNT în premieră.


Michal Kobialka este profesor invitat al Universităţii din Utrecht în anul 2009. Predă Teatru la Universitatea din Minnesota, în cadrul departamentului de Teatru, Arte şi Dans. A scris despre teatrul medieval, despre teatrul contemporan european, dar şi istorii de teatru. De asemenea, este specializat în Kantor, despre a cărui muncă a publicat în 2009 volumul: Further on, Nothing: Tadeusz Kantor’s Theatre—a book-length study of Tadeusz Kantor’s theatre.

Tot despre Kantor va susţine, în cadrul FNT 2010, o conferinţă însoţită de o prezentare video.

Matthias Langhoff este regizor german, născut în 1941 la Zurich, unde tatăl său se refugiase fugind de nazişti. Activitatea sa este impresionantă. A lucrat pe cele mai mari scene din Germania la Berlin Ensemble, Vâolksbuhne, Schauspielhaus. A condus, Teatrul Vidy din Lausanne, apoi Berliner Ensemble. Langhoff este membru al Academiei din Berlin şi Ofiţer al Legiunii de Onoare. Radical şi surprinzător în regie, opera sa dovedeşte o rigoare perfectă. Face parte din estetica sa felul în care saturează scena de semne, prin mijloace variate: fotografie, proiecţie de film, referinţe la alte opere teatrale sau cinematografice, interactivitate, decoruri şi costume extrem de complexe. Majoritatea montărilor sale rămân în istorie.

Invitat să lucreze în România de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj Napoca, Matthias Langhoff prezintă, în premieră în FNT, “Măsură pentru măsură” de William Shakespeare.

Număr de vizualizări :1437


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro