Festivalul de Film Românesc de la Londra, “Românesc, adjectiv”

iun. 30th, 2010 | By | Category: Eveniment

Festivalul de Film Românesc de la Londra, aflat în acest an la cea de-a VII-a ediţie, aduce în capitala britanică o serie de pelicule româneşti recente, premiate la festivaluri internaţionale. Intitulat “ROMÂNESC, ADJECTIV” , în onoarea filmului de deschidere, Festivalul de Film Românesc de la Londra va avea loc în perioada 2 – 4 iulie 2010 la Cinematograful Curzon Mayfair, din centrul Londrei. Toate proiecţiile vor fi urmate de sesiuni de discuţii cu publicul.

Printre filmele ce vor putea fi vizionate se numără „Poliţist, adjectiv” de Corneliu Porumboiu, „Eu când vreau să fluier, fluier” de Florin Şerban şi „Medalia de onoare” de Călin Peter Netzer.

La invitaţia Fundaţiei Raţiu, regizorul Corneliu Porumboiu se va afla la Londra cu ocazia avanpremierei londoneze a filmului său „Poliţist, adjectiv” care va deschide Festivalul de Film Românesc în data de 2 iulie 2010. Filmul a fost cumpărat de distribuitorii britanici “Artificial Eye” şi urmează a fi lansat în cinematografele britanice la sfârşitul acestui an.

Alături de Corneliu Porumboiu, printre oaspeţii Fundaţiei Raţiu se numără actorul Victor Rebengiuc, regizorul Dan Piţa şi tânăra actriţă Ada Condeescu.

Actorul Victor Rebengiuc, deja un vechi prieten al Festivalului, revine la Londra pentru a participa la premierele peliculelor „Medalia de onoare” (2009) şi „Faleze de nisip” (1983).

Ada Condeescu, care a debutat în filmul lui Florin Şerban „Eu când vreau să fluier, fluier”, premiat anul acesta la Berlinală, se va întâlni cu publicul londonez în seara de închidere a festivalului.

Ca în fiecare an, printre lungmetrajele proiectate la Londra figurează şi un clasic românesc. Regizorul Dan Piţa va prezenta în premieră britanică proiecţia filmului său „Faleze de nisip”, o producţie a anilor ‘80, cenzurată şi interzisă de regimul comunist.

Tot în cadrul Festivalului vor fi proiectate şi o serie de scurtmetraje recente („Colivia” de Adrian Sitaru, „Nunta lui Oli” de Tudor Jurgiu, „Muzica în sânge” de Alexandru Mavrodineanu), precum şi documentarul „Drumul păsărilor” de Klara Trencsenyi şi Vlad Naumescu.

Pe lângă proiecţiile din festival, Fundaţia Raţiu mai organizează şi o serie de evenimente conexe speciale, printre care:
– un masterclass în cadrul London Film School,
– o discuţie specializată pe marginea documentarului „Noul val al filmului românesc”,
– o prezentare în seria Culture Power însotiţă de o expoziţie de fotografii şi documente din arhivele Securităţii despre grupul de rezistenţă anticomunistă condus de Toma Arnăuţoiu,
precum şi proiecţia a patru documentare TVR din seria „Reconstituiri” produsă de Lucia Hossu Longin („Ion Raţiu – Domnul cu papion”, „Partizanii Libertăţii”, „Operaţiunea Grecia”, „Ministerul Adevărului”).

Masterclass-ul susţinut de Corneliu Porumboiu cu studenţii de la London Film School va fi precedat de proiecţia primului său lungmetraj „A fost sau n-a fost?”, prin amabilitatea distribuitorilor britanici “Artificial Eye”.

Proiecţia specială a documentarului „Noul val al filmului românesc” (2008) de Marius Doicov şi Vincent Guyottot, face parte din programul Curzon Doc Days şi va fi urmată de o discuţie cu producătorul de film Dan Burlac, actriţa Anamaria Marinca şi criticul de film Magda Mihăilescu.

Prezentarea “Culture Power” susţinută de Ioana Voicu-Arnăuţoiu, pe tema rezistenţei anti-comuniste din munţi, va fi urmată de proiecţia a două filme documentare pe aceeaşi temă: „Partizanii Libertăţii” şi „Operaţiunea Grecia”.

Proiecţia documentarului „Ministerul Adevărului”, care ilustrează cenzura practicată în România comunistă şi povestea filmului „Faleze de nisip”, interzis imediat după lansare, va fi urmată de discuţii cu regizorul Dan Piţa, actorul Victor Rebengiuc şi istoricul Stejărel Olaru.

Printre oaspeţii speciali ai Festivalului se numără, de asemenea, antropologul Vlad Naumescu, scriitorul şi jurnalistul Liviu Antonesei, producătorul de televiziune Marian Voicu, curatoarea germană de film Verena von Stackelberg, precum şi criticul britanic de film Ian Haydn Smith.

Festivalul de Film Românesc din Londra este o iniţiativă independentă, prima de acest fel dedicată promovării cinematografiei naţionale în Marea Britanie.

Finanţarea şi organizarea Festivalului de Film Românesc este asigurată de Fundaţia Raţiu din Londra, în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei Bucureşti şi Cinematografele Curzon.

Mai multe detalii despre festival pot fi găsite la www.romanianculturalcentre.org.uk/filmfestival

Număr de vizualizări :1757


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro