Bilanţurile estimative ale Bookfest 2010 indică scăderi semnificative de vânzări

iun. 14th, 2010 | By | Category: Eveniment

Duminică, 13 iunie 2010, Salonul Internaţional al Cărţii Bookfest, ediţia a V-a, s-a încheiat. Editurile şi-au strâns standurile şi unele dintre ele au făcut bilanţul aproximativ al vânzărilor, un top al celor mai bine vândute titluri în cadrul acestui târg de carte. Deşi editurile au adus titluri noi şi au făcut reduceri semnificative faţă de târgurile precedente, nu s-au înregistrat creşteri ale vânzărilor, ci scăderi, cu 8% la Editura Polirom sau 20% la Editura Humanitas, faţă de târgul Gaudeamus, din toamna lui 2009.

Printre scriitorii români cei mai ceruţi de cititori au fost Mircea Cărtărescu (“Frumoasele străine”, Editura Humanitas – 605 de exemplare vândute), Andrei Oişteanu („Narcotice în cultura română. Istorie, religie, literatură”, Editura Polirom – 500 de exemplare), Gabriel Liiceanu (“Întâlnire cu un necunoscut”, Editura Humanitas – 490 de exemplare vândute) şi Dinu Pillat („Aşteptând ceasul de apoi”, Editura Humanitas – 350 de exemplare vândute). La Editura All, cel mai vândut volum a fost „Vei fi acolo” de Guillaume Musso (350 de exemplare), urmat de „Marioneta” de Robert Harris (280 de exemplare) şi „Cartea viitorului” de Cecilia Ahern (200 de exemplare). La Editura Nemira, „Ghidul fetelor obraznice” de Tara Palmer-Tomkinson şi Sharon Marshall s-a vândut în 909 exemplare, iar „2010: a doua odisee” de Arthur C. Clarke în 873 de exemplare. Multe dintre edituri nu şi-au încheiat bilanţurile, iar pentru altele, târgul de acum a fost un succes, poate şi datorită reducerilor substanţiale, care au spulberat concurenţa. La Editura Paralela 45 au fost cele mai mari reduceri, 35%-70%, unele titluri vânzându-se cu numai 2 Ron.

Titlul care pare să bată, însă, recordurile de anul acesta este “Sfârşitul Ceauşeştilor. Să mori împuşcat ca un animal sălbatic” de Grigore Cartianu, Editura Adevărul Holding, ce reconstituie drama sfârşitului dictatorilor români Nicolae şi Elena Ceauşescu şi pune cap la cap întregul scenariu care a schimbat România după 45 de ani de îngheţ comunist. Acest volum a fost vândut în 2500 de exemplare. Un alt scriitor cunoscut de pe sticlă, Oreste Teodorescu a vândut “Codul lui Oreste”, Editura RAO, în 1000 de exemplare, făcându-se astfel o diferenţiere clară între cât se vinde dacă vii de pe sticlă şi cât se pierde pentru că nu fiecare editură mizează pe cărţi ale vedetelor media sau nu reuşesc să-şi evidenţieze scriitorii. Per total, autorii români se vând, iar pe timp de criză, cultura încă mai poate face furori.

Fluxul cumpărătorilor prezent la Bookfest 2010, potrivit organizatorilor, nu poate fi estimat deocamdată deoarece intrarea la eveniment a fost liberă. Astfel, nu a existat o metodă de cuantificare a celor care au venit la târg. Totodată, în 13 iunie 2010 s-a încheiat şi campania de semnături pentru supravieţuirea cărţii şi lecturii, derulată la punctele de informare, unde vizitatorii puteau să semneze apelul “Linişte, vorbesc cărţile!” şi să scrie mesaje în cartea însoţitoare. Rămâne de văzut dacă această campanie va avea efecte asupra longevităţii cărţii şi lecturii în România. În rest, ultima zi a târgului a decurs în linişte, sub supravegherea securizantă a RPG Security.

Salonul de Carte Bookfest 2010 a fost organizat de Asociaţia Editorilor din Romania (AER), sub egida Federaţiei Editorilor din România şi patronajul ministerelor culturii român şi spaniol, al Federaţiei Editorilor din Spania şi Institutului Cervantes de la Bucureşti, al MAE român şi Primăriei Municipiului Bucureşti, cu concursul ARCUB. Co-producător al Bookfest 2010 este TVR Cultural, iar principalii partenerii media au fost România Liberă, Europa FM, Jurnalul Naţional. Colaboratorii media sunt Zoom TV, Agenţia de Carte şi ziarul Azi. Printre sponsori se numără Cartea Dragostei Avon, Lavazza, Florăria Olandeză, Cumpăna, Syscom 18, INES IPTV şi RPG Security. Banca Românească a fost partener.

Evenimentul s-a bucurat de susţinerea: Observatorul Cultural, Revista 22, România Literară, The Diplomat, Psychologies, Elle, Femeia de azi, Cariere, Zile si Nopti, 7 Seri, Ziarul Naţional, Ring şi a website-urilor: Bucureştii Vechi si Noi, 121.ro, Stil Feminin, Amelie, Avantaje, Clopotel.ro, Referat.ro, Copilul.ro.

Număr de vizualizări :1452


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro