“Poetic este anticanonic” cu Daniel D. Marin

iun. 16th, 2010 | By | Category: Eveniment

Astăzi, 17 iunie 2010, ora 19:00, în Club Other Side din Bucureşti are loc cea de-a 139-a ediţie a “Poeticilor cotidianului”, cu tema “Poetic este anticanonic”. Invitat Daniel D. Marin. Moderator: Răzvan Ţupa.

Volumul “Poezia anti-utopică. O antologie a douămiismului românesc” de abia a fost lansată de Daniel D. Marin în cadrul Salonului Internaţional de Carte, Bookfest 2010, la Editura Paralela 45. Această antologie a aprins deja dezbateri vii legate de felul în care sunt alcătuite aceste lucrări şi de riscurile pe care le poate atrage un asemenea demers.

Alături de Daniel D. Marin, la poetici au fost anunţaţi poeţii Cosmin Perţa şi Gabi Eftimie, precum şi criticii literari Octavian Soviany şi Alexandru Matei.

Al. Cistelecan scrie despre acest volum în prefaţă: “O antologie cu poeţi meniţi să supravieţuiască propriei generaţii, asta propune aici Daniel D. Marin. Dar 25 de nume care să supravieţuiască generaţiei e o cifră de tot optimistă. Nu există generaţie cu atâţia poeţi. Abia dacă există literaturi cu atâţia poeţi. E drept că o vreme pare mare îmbulzeală la fiecare generaţie. Dar nu trece chiar mult şi începem să-i căutăm poeţii cu lumânarea. Sau, şi mai rău, să ne amintim de ei după pure criterii de statistică. Ultimele trei generaţii române stau bine la statistica poeţilor. Nu ştiu dacă generaţia „2000” stă mai bine decât cele de la `60 sau `80. Dar în curând va sta şi ea rău. Poate chiar mai rău decât predecesoarele. Pentru că are o scriitură prea imediat recognoscibilă. Pentru că are un stil al generaţiei. Şi nimic nu face ravagii mai mari decât stilul de generaţie. Daniel D. Marin a făcut o antologie menită să-mi contrazică scepticismul de mai sus (şi eu sper să reuşească). O antologie care să valideze pluralismul douămiist şi care să-i propună pe cei 25 care vor face gloria viitoare a generaţiei. Antologia lui Daniel nu mai e atât o antologie-manifest, cât o antologie-dovadă. (Poeţii fericiţi în ea sunt prezentaţi cu cicluri substanţiale, definitorii). Ea vine cu poeţi acreditaţi deja, oricât de relative sunt acreditările literare. Şi vine la vreme, înainte ca poeţii să se învechească ori să se rutineze. E vorba, în opţiunea lui Daniel, de nucleul tare al generaţiei; de fascicolul, mai bine zis, semnificativ al acesteia, căci, pe cât s-a putut, diversitatea formulelor a fost asigurată. O antologie care ar putea fi una reper. Cam ca a lui Muşina pentru optzecişti, să zicem.”

Număr de vizualizări :1360


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro