“Rugaţi-vă să nu vă crească aripi”

iun. 17th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

De curând, la Editura Polirom a apărut un nou volum semnat de Octavian Paler, Rugaţi-vă să nu vă crească aripi”. Colecţia”Octavian Paler”, iniţiată de Polirom în 2008, numără până în prezent, nu mai puţin de 11 volume. Prefaţa este semnată de Bogdan-Alexandru Stănescu.

Iniţial, “Rugaţi-vă să nu vă crească aripi” trebuia să fie o simplă versiune românească a unui volum apărut în Franţa în 1991, alcătuit pe baza textelor alese de autor din volumele “Polemici cordiale” şi “Viaţa ca o coridă”, publicate în 1983 şi, respectiv, 1987. Ulterior, dorinţa de a o îmbogăţi în latura ei confesivă a impus mai multe adăugiri care au cerut, fireşte, unele renunţări, pentru a nu împovăra numărul de pagini. În eseurile, scrisorile, discursurile şi convorbirile imaginare din acest fals apel la mediocritate, vocea auctorială are în mod evident tendinţa de a-şi submina propriul discurs, abandonând din start arma cea mai eficientă a agresiunii intelectuale: ironia. Paler abordează teme morale sau estetice utilizând în mod constant personaje simbolice pentru a pune în scenă înfruntarea dintre trecut şi prezent.
În seria de autor  „Octavian Paler”, coordonată de Georgeta Naidin-Dimisianu au apărut până în prezent volumele: “Un om norocos” (ediţia a II-a, 2008), “Polemici cordiale” (ediţia a II-a, 2008), “Aventuri solitare” (ediţia a II-a, 2008), “Mitologii subiective” (ediţia a III-a, 2008), “Apărarea lui Galilei” (Premiul Academiei Române; ediţia a III-a, 2009), “Viaţa ca o coridă” (ediţia a II-a, 2009), “Drumuri prin memorie” (ediţia a III-a, 2009), “Deşertul pentru totdeauna” (ediţia a II-a, 2009), “Don Quijote în Est” (ediţia a II-a, 2010), “Caminante” (Premiul Uniunii Scriitorilor; ediţia a III-a, 2010) şi “Rugaţi-vă să nu vă crească aripi” (ediţia a II-a, 2010).

Număr de vizualizări :1390


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro