“Noaptea când cineva a murit pentru tine” de Bogdan Suceavă

iun. 16th, 2010 | By | Category: Carte in lucru

În curând, la Editura Polirom va apărea un nou roman semnat de Bogdan Suceavă, “Noaptea când cineva a murit pentru tine”.

Aceasta este povestea unui un grup de studenţi care petrece noaptea de 25 decembrie 1989 în clădirea Universităţii, în centrul Bucureştiului. În jurul clădirii au loc schimburi de focuri. La câteva sute de metri distanţă, un grup de militari păzesc un punct strategic în apropierea fostului C.C. Premisa noului roman al lui Bogdan Suceavă, a cărui acţiune e situată în Bucureştiul sfârşitului de an 2009, se poate reduce la aceste fraze. Ele creează însă doar rama care încadrează una din tragediile perioadei, transpusă literar cu talent şi cu un impecabil control auctorial.

Adoptând o tehnică apropiată de cinematografie, naraţiunea ne dezvăluie, odată cu apariţia zorilor, întâmplările din cursul nopţii. Întâmplări spre care ne pot ghida chiar întrebările cu iz retoric ale unuia dintre personaje: „Dacă tragedia e inexplicabilă şi nu admite nimic raţional, nimic nobil? Dacă ceea ce a generat moartea a fost indolenţa, incompetenţa, un imaginar bolnav întărâtat de o propagandă belicos-revoluţionară, altoit pe imaginarul unor vremuri lipsite de legitimitate, a căror singură salvare era situarea perpetuă pe picior de război împotriva lumii întregi?“

BOGDAN SUCEAVĂ este profesor asociat la California State University, Fullerton, SUA. Dintre volumele publicate: “Imperiul generalilor tîrzii şi alte istorii” (2002), “Bunicul s-a întors la franceză” (2003), “Miruna, o poveste” (2007), “Vincent nemuritorul” (2008). Romanul “Venea din timpul diez” (Polirom, ed. I, 2004, ed. a II-a, 2010) a fost tradus în maghiară, bulgară şi este în curs de publicare în limba engleză la Northwestern University Press.

Număr de vizualizări :1756


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro