“Magie şi superstiţie la evrei”

iun. 23rd, 2010 | By | Category: Agenda de carte

De curând, la Editura Herald a apărut volumul Magie şi superstiţie la evrei” de Joshua Trachtenberg.

Apărută de curând la editura Herald, în cadrul colecţiei “Cultură şi Civilizaţie”, “Magie şi superstiţie la evrei” constituie o explorare desăvârşită şi complet fascinantă a unor forme religioase care nu au dispărut cu totul, ci persistă în imaginarul popular. Autorul constată că pe lângă dezvoltarea formală a iudaismului din perioada Evului Mediu, a înflorit o religie populară robustă – idei şi practici care nu s-au bucurat niciodată de aprobarea deplină a conducătorilor religioşi, dar care au beneficiat, totuşi, de o popularitate atât de largă, încât nu au putut fi excluse cu totul din zona religiosului.

Volumul începe cu legendele despre vrăjitoria iudaică şi abordează credinţe precum: spiritele morţilor, ochiul rău, faimoasa legendă a golemului, procedeele de înlăturare a vrăjilor, puterile binelui, folosirea pietrelor şi amuletelor, metodele de luptă cu spiritele, ritualul circumciziei, remediile ierboase din popor, divinaţia şi interpretarea viselor.

Potrivit lui Joshua Trachtenberg, nu este posibil să înţelegem corect spiritualitatea şi istoria poporului evreu, fără să încercam să îi recuperăm folclorul şi credinţele din secolele trecute. Studiul său erudit rămâne lucrarea fundamentală cu privire la practicile magice din lumea iudaică şi oferă o înţelegere a credinţelor populare care exprimă cel mai elocvent religia de zi cu zi a poporului evreu.

Număr de vizualizări :1282


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro