“Despre diafan” în timpuri de demult

iun. 16th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Astăzi, 17 iunie 2010, ora 18:00, la Librăria Mihail Sadoveanu” din Bucureşti are loc lansarea volumului “Despre diafan. Imagine, mediu, lumină în filosofia antică şi medievală” de Anca Vasiliu, Editura Polirom.

Lansarea va avea loc în prezenţa autoarei, sosită special de la Paris pentru acest eveniment, căreia i se vor alătura Andrei Cornea – eseist, publicist, istoric al artei şi clasicist, doctor în filologie clasică, profesor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, Bogdan Tătaru-Cazaban – doctor în filosofie, membru al Institutului de Istorie a Religiilor din cadrul Academiei Române, coeditor al revistei “Chora. Revue d’etudes anciennes et mediavales: philosophie, theologie, sciences” şi Marilena Vlad, doctor în filosofie, traducător din greaca veche, colaborator al Centrului de editare şi traducere „Traditio” din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza”, Iaşi.

Anca Vasiliu s-a născut în 1957 la Bucureşti. A fost cercetător la Institutul de Istoria Artei (Academia Română). De două decenii s-a stabilit la Paris şi activează de doisprezece ani la Centrul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (C.N.R.S.). Actualmente este cercetător principal conducător de lucrări în cadrul unei unităţi afiliate Facultăţii de Filosofie a Universităţii Paris IV Sorbonne (Centre Leon Robin de recherches en philosophie antique). Este doctor în filosofie, abilitat să conducă doctorate. De asemenea, susţine cursuri de istoria filosofiei antice la Universitatea Paris I, Pantheon-Sorbonne. A fost director de program la College international de philosophie (Paris, 1998‑2004). Este codirector al revistei “Chora”, de filosofie antică şi medievală, editată de Polirom. În afara acestui volum, tradus în limba română, a mai publicat “La traversee de l’image” (Desclee de Brouwer, Paris, 1994); “Architectures de l’image. Monastères de Moldavie, XIVe-XVIe siecles” (coeditor, Paris‑Mediterranee şi Jaca Book, Paris, Milano, 1998), volum tradus în italiană şi germană; “Dire et voir. La parole visible du Sophiste” (Vrin, Paris, 2008), volum distins cu premiul de filosofie al Societăţii de Studii Greceşti (fondata la Paris in 1867). Volumul “Eikon. L’image dans le discours des trois Cappadociens” este în curs de apariţie la Presses Universitaires de France, Paris.

Număr de vizualizări :985


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro