“Aşa fac toţi” de Wolfgang Amadeus Mozart, la ONB

iun. 14th, 2010 | By | Category: Postcard

Mâine, 16 iunie 2010,  ora 18:30, la Opera Naţională Bucureşti are loc spectacolul “Così fan tutte” (Aşa fac toate), cu soprana Iulia Isaev şi tenorul Martin Mitteruntzner într-una dintre cele mai frumoase opere compuse de Wolfgang Amadeus Mozart.

Cei doi solişti invitaţi vor interpreta, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, rolurile Fiordiligi, respectiv Ferrando, doi tineri îndrăgostiţi care doresc cu orice preţ să-şi păstreze jurămintele de credinţă. Alături de soliştii Operei Naţionale Bucureşti se vor afla Maria Jinga (Dorabella), Daniel Filipescu (Guglielmo), Dorina Cheşei (Despina), Florin Simionca (Don Alfonso).Soprana Iulia Isaev nu este la prima întâlnire cu rolul Fiordiligi pe scena ONB. Ea a fost protagonistă şi în spectacolul care a consemnat, stagiunea aceasta, reluarea producţiei  “Così fan tutte” (31 ian. 2010), pusă în scenă în 2006 de regizorul Ştefan Neagrău. Scenografia spectacolului este semnată de Viorica Petrovici, coregrafia de Mihai Babuşka, iar corul Operei Naţionale Bucureşti este condus de maestrul Stelian Olariu.

Iulia Isaev a absolvit Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, iar imediat după absolvire a debutat la Opera Naţională Bucureşti în rolurile Micaela din „Carmen” de G. Bizet, Pamina din „Die Zauberflöte” de W. A. Mozart, Mimi din „La Bohème” şi Cio-cio-san din „Madama Butterfly” de G. Puccini, Nedda din  „I Pagliacci” de R. Leoncavallo.

Este laureată a mai multor concursuri internaţionale de canto: Loire Atlantique din Nantes (Franţa, 1990), “George Enescu” din Bucureşti (1991) şi “Madama Butterfly” din Barcelona (Spania, 1992). Are o impresionantă carieră internaţională, din 1992 cântând în ţări precum Austria, Franţa, Japonia, Olanda, Germania, Italia etc. La Teatro Massimo din Palermo a cântat în “Ein Deutche Requiem” de J. Brahms, iar la Théâtre de Champs Elysées din Paris a evoluat în “Requiem” de W. A. Mozart dirijat de René Jacobs, pentru a enumera doar câteva dintre succesele sale.

Tenorul austriac Martin Mitterrutzner şi-a început cariera muzicală sub îndrumarea Brigittei Fassbaender şi a lui Howard Arman, obţinând încă de la vârsta de 23 ani, Medalia Eberhard-Wächter din partea Operei de Stat din Viena. Colaborează cu Tiroler Landestheater, unde a interpretat rolul Ottokar din “Voievodul ţiganilor” de Johann Strauss, la care se adaugă Alfred în “Liliacul” de J. Strauss, Profesorul de dans în “Ariadna auf Naxos”  de R. Strauss şi Tybalt în “Romeo şi Julieta”  de Ch. Gounod. De asemenea, repertoriul său conţine roluri precum Hylas din “Le Troyens” de Hector Berlioz, Tamino din “Die Zauberflöte” de W.A. Mozart, Edmondo din “Manon Lescaut”  de G. Puccini şi Normanno din “Lucia di Lammermoor” de G. Donizetti. A abordat de asemenea şi repertoriul vocal-simfonic din care importante creaţii ale lui J.S. Bach, J. Haydn, A. Bruckner, W.A. Mozart, F. Schubert, B. Britten, F. Haendel. A debutat în rolul Ferrando din opera “Così fan tutte” de W. A. Mozart la festivalul Attersee Klassik din Austria în 2009. Martin Mitterrutzner este şi un bun interpret de lied-uri, susţinând până în prezent zeci de recitaluri cu lucrări de J. Brahms, E. Grieg şi R. Schumann.

Număr de vizualizări :1265


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro