spot_img

“Aşa fac toţi” de Wolfgang Amadeus Mozart, la ONB

Mâine, 16 iunie 2010,  ora 18:30, la Opera Naţională Bucureşti are loc spectacolul “Così fan tutte” (Aşa fac toate), cu soprana Iulia Isaev şi tenorul Martin Mitteruntzner într-una dintre cele mai frumoase opere compuse de Wolfgang Amadeus Mozart.

Cei doi solişti invitaţi vor interpreta, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, rolurile Fiordiligi, respectiv Ferrando, doi tineri îndrăgostiţi care doresc cu orice preţ să-şi păstreze jurămintele de credinţă. Alături de soliştii Operei Naţionale Bucureşti se vor afla Maria Jinga (Dorabella), Daniel Filipescu (Guglielmo), Dorina Cheşei (Despina), Florin Simionca (Don Alfonso).Soprana Iulia Isaev nu este la prima întâlnire cu rolul Fiordiligi pe scena ONB. Ea a fost protagonistă şi în spectacolul care a consemnat, stagiunea aceasta, reluarea producţiei  “Così fan tutte” (31 ian. 2010), pusă în scenă în 2006 de regizorul Ştefan Neagrău. Scenografia spectacolului este semnată de Viorica Petrovici, coregrafia de Mihai Babuşka, iar corul Operei Naţionale Bucureşti este condus de maestrul Stelian Olariu.

Iulia Isaev a absolvit Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, iar imediat după absolvire a debutat la Opera Naţională Bucureşti în rolurile Micaela din „Carmen” de G. Bizet, Pamina din „Die Zauberflöte” de W. A. Mozart, Mimi din „La Bohème” şi Cio-cio-san din „Madama Butterfly” de G. Puccini, Nedda din  „I Pagliacci” de R. Leoncavallo.

Este laureată a mai multor concursuri internaţionale de canto: Loire Atlantique din Nantes (Franţa, 1990), “George Enescu” din Bucureşti (1991) şi “Madama Butterfly” din Barcelona (Spania, 1992). Are o impresionantă carieră internaţională, din 1992 cântând în ţări precum Austria, Franţa, Japonia, Olanda, Germania, Italia etc. La Teatro Massimo din Palermo a cântat în “Ein Deutche Requiem” de J. Brahms, iar la Théâtre de Champs Elysées din Paris a evoluat în “Requiem” de W. A. Mozart dirijat de René Jacobs, pentru a enumera doar câteva dintre succesele sale.

Tenorul austriac Martin Mitterrutzner şi-a început cariera muzicală sub îndrumarea Brigittei Fassbaender şi a lui Howard Arman, obţinând încă de la vârsta de 23 ani, Medalia Eberhard-Wächter din partea Operei de Stat din Viena. Colaborează cu Tiroler Landestheater, unde a interpretat rolul Ottokar din “Voievodul ţiganilor” de Johann Strauss, la care se adaugă Alfred în “Liliacul” de J. Strauss, Profesorul de dans în “Ariadna auf Naxos”  de R. Strauss şi Tybalt în “Romeo şi Julieta”  de Ch. Gounod. De asemenea, repertoriul său conţine roluri precum Hylas din “Le Troyens” de Hector Berlioz, Tamino din “Die Zauberflöte” de W.A. Mozart, Edmondo din “Manon Lescaut”  de G. Puccini şi Normanno din “Lucia di Lammermoor” de G. Donizetti. A abordat de asemenea şi repertoriul vocal-simfonic din care importante creaţii ale lui J.S. Bach, J. Haydn, A. Bruckner, W.A. Mozart, F. Schubert, B. Britten, F. Haendel. A debutat în rolul Ferrando din opera “Così fan tutte” de W. A. Mozart la festivalul Attersee Klassik din Austria în 2009. Martin Mitterrutzner este şi un bun interpret de lied-uri, susţinând până în prezent zeci de recitaluri cu lucrări de J. Brahms, E. Grieg şi R. Schumann.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508