Resurse lingvistice şi instrumente de prelucrare a limbii române

mai 2nd, 2010 | By | Category: Eveniment

În perioada 6-7 mai 2010, lingvişti şi informaticieni, cercetători cunoscuţi în toată lumea, se reunesc la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti în cadrul unui important eveniment ştiinţific, organizat sub auspiciile Academiei Române: Conferinţa internaţională „Resurse lingvistice şi instrumente de prelucrare a limbii române”.

În ultimii ani, interesul în tehnologiile limbajului natural se manifestă cu pregnanţă în mediul industrial/comercial care, preluând rezultatele cercetărilor din domeniul inteligenţei artificiale şi al lingvisticii, lansează din ce în ce mai multe dintre aplicaţiile aşteptate de societatea informaţională. Dezvoltarea tehnologiilor de prelucrare automată a textelor şi a vorbirii are implicaţii însemnate în perfecţionarea motoarelor de căutare pe Internet, a aplicaţiilor de recunoaştere şi generare a vocii umane (serviciile automate pentru clienţi asigurate prin roboţi conversaţionali), de clasificare automată a documentelor, de traducere automată, în Web-ul semantic etc.

Conferinţa, organizată sub auspiciile Academiei Române, va aduce în faţa participanţilor o serie de rezultate ştiinţifice importante în domeniul prelucrării automate a limbii române, dar totodată îşi propune să sensibilizeze mass-media asupra necesităţii parteneriatului dintre cercurile academice şi creatorii de resurse lingvistice (edituri, canale TV şi radio). Acest parteneriat va putea permite crearea unui Corpus reprezentativ românesc, care să cuprindă texte ale culturii noastre (după modelul British National Corpus, American National Corpus, New York Times Corpus sau Reuters Corpus). Odată cu finalizarea grandiosului proiect al lexicografiei româneşti reprezentat de “Dicţionarul Tezaur al Limbii Române” şi în conformitate cu obiectivele Academiei Române, varianta electronică a acestei monumentale opere a ştiinţei şi culturii româneşti devine o necesitate a societăţii informaţionale. Conferinţa va include o sesiune dedicată proiectului naţional eDTLR – Dicţionarul Tezaur al Limbii Române în format electronic, realizărilor prezente şi perspectivelor.

Organizatorii tradiţionali ai acestui eveniment, ajuns la cea de-a şasea ediţie, sunt: Facultatea de Informatică a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi două institute ale Academiei Române – Institutul de Cercetări în Inteligenţă Artificială din Bucureşti şi Institutul de Informatică Teoretică din Iaşi, cărora li se alătură acum, în cel de-al zecelea an de existenţă al ConsILR (Consorţiul de Informatizare pentru Limba Română), M.N.L.R. şi Intelligentics Cluj. Participarea la lucrări se va face inclusiv în regim de videoconferinţă, iar toate lucrările vor fi transmise în direct prin internet. Informaţii se pot găsi la http://consilr.info.uaic.ro/consilr2010/index.html.

Număr de vizualizări :1974


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro