Ministrul Culturii a semnat Contractul de închiriere a Castelului Peleş

mai 19th, 2010 | By | Category: Eveniment

Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor a semnat astăzi, 19 mai 2010, contractul de închiriere a Castelului Peleş şi a Castelului Pelişor cu Majestatea Sa Regele Mihai I. Documentul este valabil pe 3 ani, cu posibilitatea prelungirii, iar suma este egală cu cea de anul trecut: 52.131 lei.

Contractul a fost semnat de către Majestatea Sa Regele Mihai I, în calitate de locator,  Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, şi, respectiv, Muzeul Naţional Peleş, în calitate de locatari.

Negocierile s-au derulat în spiritul echilibrului, toate părţile fiind animate de necesitatea „ca Muzeul Naţional Peleş să îşi desfăşoare în continuare activitatea în castelele Peleş şi Pelişor şi recunoscând valoarea şi importanţa istorică şi culturală a castelelor Peleş şi Pelişor pentru poporul român” – conform celor stipulate în contract.

Astfel, MCPN este în continuare chiriaş la Castelul Peleş, Castelul Pelişor şi imobilul de protocol Căsuţa Poartă, împreună cu terenul aferent acestora. Majestatea Sa Regele Mihai I înţelege să fie de acord ca nivelul chiriei să fie identic cu cel stipulat în contractul precedent, expirat la data de 1 martie 2010. Suma defalcată pe imobile:  Castel Peleş – 6.132,17 lei pe lună, Castel Pelişor – 3.261,67 lei pe lună, Casuţa Poartă – 677,16 lei pe lună, iar chiria terenului aferent  42.060,00 lei pe lună, însumând în total: 52.131 lei.

În documentul semnat astăzi, părţile şi-au manifestat şi preocuparea faţă de starea de conservare şi necesitatea punerii în valoare a Castelului Peleş.

„Domeniul Peleş trebuie să rămână în administrarea statului. Pentru acest lucru, statul trebuie să facă un efort. Imobilele, dar şi colecţia care se află acolo, au o uriaşă valoare simbolică şi sentimentală pentru România” –  a declarat ministrul Kelemen Hunor la începutul negocierilor cu Casa Regală.

Număr de vizualizări :1259


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro