Mafia italiană pe marile ecrane din România

mai 30th, 2010 | By | Category: Postcard

Astăzi, 31 mai 2010, ora 19:00, la Cinema Elvira Popescu, în cadrul CineClubNexT, are loc proiecţia multi-premiatului film “Gomorra” de Matteo Garrone. Invitatul acestui eveniment este psihologul, jurnalistul, membrul fondator al ONG-ului “Salvaţi Vama Veche”, preşedintele Agenţiei de monitorizare a presei, apăratorul activ al drepturilor omului, libertăţii de exprimare şi accesului la informaţii, Mircea Toma. După proiecţia filmului, ca de obicei, publicul poate sta de vorbă cu invitatul special, despre film. Discuţia va fi moderată de criticul de film Andrei Gorzo.

Fără sentimentalism, stilizări sau tuşe de glamour, aşa cum ne-au obişnuit marii clasici în filmele cu gangsteri (Francis Ford Copolla în „The Godfather”,  Martin Scorsese în „Good Fellas” sau Brian de Palma în „Scarface”), „Gomorra” este o privire dură asupra lumii crimei organizate din Napoli (numite „Camorra”). Folosind în roluri secundare actori neprofesionişti (ba chiar aparţinând lumii despre care vorbeşte filmul – trei dintre cei aflaţi în distribuţie au fost arestaţi în viaţa reală pentru activităţi ilegale) şi bazat pe romanul omonim al lui Roberto Saviano (care, din cauza dezvăluirilor făcute, trăieşte în prezent sub protecţia poliţiei), filmul regizat de Matteo Garrone a primit Marele Premiu al Festivalului de la Cannes în 2008 iar Academia Europeană de Film i-a acordat nu mai puţin de cinci premii, printre care Cel mai bun film, Cel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu.

CineClubul NexT este o iniţiativă a Societăţii Culturale NexT, înfiinţată în memoria regizorului Cristian Nemescu şi a sound-designer-ului Andrei Toncu. La fiecare ediţie a CineClubului – un eveniment care se va desfăşura lunar la Cinema Elvira Popescu – va fi proiectat un film, pe baza căruia se va crea un dialog între public şi invitatul special – o personalitate din cinematografia românească. Discuţia va fi moderată de un critic de film şi va dura minim 30 de minute. Apariţia CineClubului NexT vine din dorinţa Societăţii Culturale NexT de a sprijini şi îndruma reprezentanţii foarte tinerei generaţii de cineaşti români la începutul carierei lor.

Număr de vizualizări :1348


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro